Connect with us

Vijesti

BEČIĆ U TURSKOJ: Ekonomsku saradnju prati i unapređenje političkih odnosa

Published

on

Udruženja iseljenika i počasni konzuli Crne Gore u Turskoj na najbolji i najiskreniji način doprinose jačanju odnosa dvije države, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić

On se, kako je saopšteno iz Skupštine, sastao sa počasnim konzulima Crne Gore u Turskoj, Akanom Suverom, Đuneitom Bosnalijerom, Šerifom Tosijalijem i Huseinom Erkan Jilmazom.

Bečić je rekao da Crna Gora i Turska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koje karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija.

On je naveo da je uvjeren da uzlaznu putanju ekonomske saradnje prati i unapređenje političkih odnosa, o čemu svjedoči i nedavni sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i predstojeća posjeta predsjednika Velike narodne Skupštine Turske, Mustafe Šentopa.

Bečić je, ocjenjujući da postoji značajan prostor za povećanje obima robne razmjene i snažniju ekonomsku saradnju između Crne Gore i Turske, ukazao na turizam kao granu gdje i te kako ima prostora za saradnju.

Suver je kazao da je veoma zadovoljan zbog susreta.

Konzuli su, kako je saopšteno iz Skupštine, poručili da za Crnu Goru i njene građane žele da učine sve što je u njihovoj moći.

Tosijali je rekao da vjeruju u Crnu Goru.

“Njene ljepote su nešto posebno i sa velikim zadovoljstvo je uvijek promovišemo“, kazao je Tosijali, koji planira da spoji privredne komore dvije države tokom sljedeće godine.

Jilmaz je naveo da je Crnoj Gori potreban zdrav i respektabilan kapital, koji će otvoriti nova radna mjesta.

Bečić je, na sastanku sa udruženjima iseljenika Crne Gore u Turskoj, istakao da uvijek posebnu emociju izaziva susret sa ljudima iz Crne Gore u drugoj državi.

On je poručio da je potrebno stvarati prijatelje širom svijeta i ukazao da su upravo različitosti Crne Gore njeno najveće bogatstvo.

Konzuli poručili da za Crnu Goru i njene građane žele da učine sve što je u njihovoj moći Konzuli poručili da za Crnu Goru i njene građane žele da učine sve što je u njihovoj moći

Bedri Gul Muković predstavio je aktivnosti i planove, a sve u cilju produbljivanja odnosa dvije zemlje.

“Izdvojio je projekat stipendiranja preko 250 studenata, veliki broj pobratimljenja crnogorskih gradova sa turskim gradovima i značajnu finansijsku pomoć koju su uputuli Crnoj Gori u vrijeme borbe sa pandemijom”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da pored udruženja, poseban doprinos promociji Crne Gore daju crnogorski studenti koji su odabrali Tursku kao mjesto usavršavanja, sticanja znanja, obrazovanja i iskustva.

Predsjednik crnogorskih studenta u Turskoj, Mustafa Salihović, kazao je da im je cilj predstavljanje Crne Gore u najboljem mogućem svijetlu, jer država ima čime da se istakne i ona to zaslužuje.

Bečić je, kako je saopšteno, predstavio postignuća ovog saziva Skupštine i činjenicu da su parlamentarni izbori dokaz demokratskog sazrijevanja.

“Pored brojnih izazova, kao što su epidemiološki, socio-ekonomski i finansijski, mi sada u parlamentu razgovaramo o povećanju plata, minimalnih penzija, kao i uvođenje dječijih dodataka“, naglasio je Bečić.

Kako je naveo, vrijednosti koje se izgrade, njeguju i koje će biti ostavljene u nasljeđe su ono što je jedino važno.

“Ponosni smo što ste ovdje, što doprinosite na najbolji i najiskreniji način jačanju odnosa dvije države a posebno što Crnu Goru smatrate svojom otadžbinom i svojom domovinom“, istakao je Bečić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije