Connect with us

Vijesti

Da li premijer lobira za Kontić zbog javnog ili ličnog interesa

Published

on

Pobjeda je u januaru pisala da je Zdravko Krivokapić „zaboravio“ u imovinskom kartonu da prijavi dio porodičnih prihoda. Iako je naveo da živi u istom domaćinstvu sa trojicom sinova – Milošem, Milanom i Jovanom – nije naveo njihove prihode, a Milan je, prema evidenciji CRPS, suvlasnik firme „Altmed“ sa tetkom Jadrankom Vuković, dok je Miloš direktor te kompanije, koja je registrovana kao trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima

Pravnica Mira Kontić, koja je u Institut za ljekove i medicinska sredstva stigla prošle godine iz Ministarstva zdravlja Srbije, kandidatkinja je premijera Zdravka Krivokapića za direktoricu ove ustanove, potvrdilo je Pobjedi više izvora.

Portal Antena M objavio je juče informaciju da je Upravni odbor Instituta, na sjednici 23. jula, prihvatio inicijativu za izmjenu pravilnika o sistematizaciji, odnosno da se izbriše norma da na čelu ove ustanove može da bude samo osoba iz zdravstvene struke, ocjenjujući je diskriminatornom.

Izmjene pravilnika

Prema saznanjima Antene M, mjesto direktora Instituta za ljekove i medicinska sredstva treba da preuzme osoba „koju snažno protežira premijer Zdravko Krivokapić“.

Poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković juče je tokom sjednice Skupštine Crne Gore potvrdila informaciju Antene M i saopštila da se u Institutu dešava pravni skandal kojem se mora stati na put.

– Upravni odbor Instituta za ljekove i medicinska sredstva je suprotno statutu izmijenio akt o sistematizaciji i planira da na čelo instituta postavi osobu koja ne ispunjava uslove za tu funkciju – rekla je ona i dodala da se to ne smije dozvoliti.

Zdravko Krivokapić

Upozorila je i da će podnijeti krivične prijave.

– Odlično znamo šta znači kontrola ljekova, i ja vas molim da se ovo bezakonje ne nastavi ili ćemo biti prinuđeni da podnesemo krivične prijave, jer smo upoznati sa svim što se radi u institucijama sistema. To su ljudi koji ni sastav lijeka ne znaju, a ne da obavljaju ovakve funkcije – rekla je Vuksanović-Stanković.

Poručila je i da zna po čijoj se naredbi to radi i u čijem interesu.

Kasnije se oglasila i na Tviteru s porukom da se hitno zaustavi bezakonje.

– Nijesu građani Crne Gore pokusni kunići premijera i njegovog sina. Pozivam nadležne da preduzmu poslove iz svoje nadležnosti. Da se oglasi i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović – napisala je Vuksanović-Stanković.

Na Tviteru se juče oglasio i poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković s pitanje „da li izmjena sistematizacije ima veze s tim što premijerova familija ima farmaceutski biznis“?

– Da li pravno nasilje i direktiva iz izvršne vlasti o promjeni sistematizacije u Institutu za ljekove i medicinska sredstva ima veze sa činjenicom da premijerova familija ima farmaceutski biznis, da mu je svastika suvlasnik lanca apoteka, kao i da mu se sin bavi farmakoekonomijom, a nekada je radio u Institutu – napisao je Bošković.

Zaboravni šef Vlade

Kontić se, prema dostupnim informacijama, i u Ministarstvu zdravlja Srbije bavila ljekovima i medicinskim sredstvima.

Pobjeda je u januaru pisala da je Zdravko Krivokapić „zaboravio“ u imovinskom kartonu da prijavi dio porodičnih prihoda.

Iako je naveo da živi u istom domaćinstvu sa trojicom sinova – Milošem, Milanom i Jovanom – nije naveo njihove prihode, a Milan je, prema evidenciji CRPS, suvlasnik firme „Altmed“ sa tetkom Jadrankom Vuković, dok je Miloš direktor te kompanije.

Firma je, kako smo pisali, kao trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, osnovana početkom februara prošle godine, a osnovao je Zdravko Krivokapić, tada univerzitetski profesor, sa svastikom Vuković. U njihovom lancu su apoteke „Holos“.

Njegov sin Milan je suosnivač „Altmeda“ postao je početkom avgusta prošle godine, kad je Krivokapić postao nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“.

Krivokapićeva svastika je u farmaceutskom biznisu decenijama. Privatnom biznisu prethodio je njen angažman u državnom sektoru – bila je direktorica apoteka Crne Gore.

Izvori Pobjede iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva tvrde da Krivokapić imenovanjem svog čovjeka na čelo ove ustanove može da za poslove svoje porodice obezbijedi ogromnu zaradu.

Institut brine o kvalitetu i bezbjednosti po ljudsko zdravlje ljekova i medicinskih sredstava na crnogorskom tržištu i odobrava uvoz i prodaju.

Antena M je objavila da su zapošljeni u Institutu o dešavanjima u ovoj ustanovi i pokušaju da se na njeno čelo postavi osoba nemedicinske struke „obavijestili Ministarstva zdravlja, Delegaciju Evropske unije u Podgorici i Evropsku Agenciju za ljekove i potanko objasnili suštinu problema i potencijalne opasnosti po javno zdravlje, koju eventualni izbor nekompetentne osobe za direktora Instituta nosi“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije