Connect with us

Vijesti

DPS: Vlast i resorno ministarstvo da uvedu adekvatne mjere za ulazak u Crnu Goru

Published

on

Uprkos činjenici da se suočavamo sa dramatičnim skokom broja oboljelih od COVID-19 i dvostruko većim brojem hospitalizovanih pacijenata u odnosu na prethodnu nedjelju, zdravstvene vlasti ne pomišljaju da pooštre epidemiološke mjere vezane za ulazak u Crnu Goru, saopštila je komisija za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

– Važeće mjere u mediteranskim zemljama, čiji budžetski prihodi takođe u velikoj mjeri zavise od turizma, su bitno drugačije. Naime, za ulazak u sve zemlje EU od 1. juna za turiste iz zemalja EU i Šengen zone neophodna je EU digitalna COVID potvrda koja sadrži podatke o tome da je osoba vakcinisana i/ili je preležala COVID-19 ili ima negativan COVID test. Za putnike iz trećih zemalja neophodan je negativan test, dokaz o vakcinaciji ili nedavno preležanoj COVID-19 infekciji – saopšteno je iz DPS-a.

On je naveo da svaka od zemlja pored već navedenih zajedničkih mjera ima određene specifičnosti.

– Tako se putnici iz visokorizičnih zemalja (incidenca od 500 i više slučajeva na 100.000 stanovnika) prilikom ulaska u Portugal podvrgavaju 14-odnevnom karantinu. I za ulazak u Hrvatsku i Španiju za turiste iz pojedinih zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom neophodan je karantin. U Francuskoj, Kipru i Malti važi sistem semafora. Za turiste iz zemalja označenih narandžastom odnosno crvenom bojom neophodan je karantin – navodi se u saopštenju.

Oni navode da, ne postoji zemlja u Evropi koja bezuslovno dozvoljava ulazak na svoju teritoriju kao što je to slučaj sa Crnom Gorom.

– Nedopustivo je da se zbog nečije loše procjene rizikuju životi građana, jer su oni ti koji će ostati da trpe posljedice pogrešnih odluka aktuelne vlasti.

Ponavljamo da je važniji jedan ljudski život od svih “prihoda”, a ministarki poručujemo da se umjesto neuspješnog opravdavanja sopstvenih grešaka konačno počne baviti svojim poslom, prije nego što bude prekasno – navodi se u saopštenju DPS.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije