Connect with us

Vijesti

JOKOVIĆ: Vanredni izbori posljednja opcija za SNP

Published

on

Predlog Demokratskog fronda za izbor nove Vlade bliži je SNP-u nego predlog oko novih izbora, kazao je lider te partije Vladimir Joković. On je smatra da je pitanje parlamentarnih izbora posljednja opcija za sve partije parlamentarne većine i da to ne bi riješilo ništa. Dodao je da je na jučerašnjem sastanku aktuelnu Vladu branio samo jedan poslanik

Joković kaže da je koncept ekspertske Vlade napravljen pod pritiskom i da je postao neodrživ.

“Bilo je niz pokušaja da dođe do rekonstrukcije. Samim tim svi su se složili da su za rekostrukciju. Sama smjena Leposavića pokazala je da nešto nije u redu”, kazao je Joković.

Govoreći o jučerašnjem sastanku, Joković je istakao da su svi saglasni da je vrijeme za promjenu.

“Osim jednog poslanika, niko tu Vladu nije branio. Svi su bili za rekonstrukciju ili izbor nove Vlade “, kazao je Joković.

Podsjetio je da je DF dao rok pet dana strankama parlamentarne da se izjasne za izbor nove vlade, a 30 dana da se postigne dogovor.

“Ono što je DF podvukao je da su predlozi o rekonstrukciji Vlade i statusa quo su neprihvatljivi. Ostaje jedino izbor nove Vlade ili prijevremeni parlamentarni izbori”,kazao je on.

Smatra da izbori ne bi riješili mnogo toga.

“Demokratska partija socijalista zasigurno bi imala značajan pad, dok bi partije parlamentarne većine imale mandat manje ili više, ali opet bi svi sjeli za isti sto. Ako bi sjeli za isti sto, a ne možemo se sada dogovoriti, ko garantuje da bismo se tada dogovorili”, kazao je predsjednik SNP-a.

Smatra da je najgore što bi se još jedna godina izgubila ni za šta.

“Mislim da su sve partije u ovom trenutku svjesne toga i da je to posljednje nešto za njih. Meni je bliža opcija da će biti izbor nove Vlade”, kazao je Joković.

Izbori ne mogu biti legitimni dok se ne izabere DIK

Govoreći o lokalnim izborima, kazao je da je mišljenje svih koji misle dobro Crnoj Gori da su izbori u jednom danu, kako ne bi svakih pola godine imali izbore.

“Čitava sljedeća godina bila bi izborna. Kad su izbori uvijek isplivaju priče koje stvaraju podjele. Ponovo staje ekonomija. Ne bi trebalo da Crna Gora bude non stop pod tenzijama”, kazao je on.

Smatra da bi svi izbori u 17 opština mogli biti objedinjeni.

“Nije isključeno da se naprave opštinski izbori i da se održavanju svake četiri godine i da svi znamo da su lokalni izbori svake 4 godine. Jedini izuzetak bi bio ako bi neka oštinska vlast pala prije te četitri godine. Onda bi se birala uprava za tri, dvije ili koliko godina ima do zajedničkih lokalnih izbora”, objasnio je Jokić.

Smatra da je rizik što nema sada Državne izborne komisije.

“Ne vidim kako bi izbori bez izabrane izborne komisije bili legitimni”, kazao je on.

Smatra da bi ozbiljan iskorak bio da se konsenzusom donese odluka da se svi izbori održavaju u jednom danu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije