Connect with us

Vijesti

Pavićević: Treba da nastavimo pregovore, dijalog je ljekovit

Published

on

Trebalo bi da uslijedi nova runda razgovora, koje je Civis prihvatio. Mi smo ubjeđenja da je dijalog ljekovita neophodnost uvijek i na svakom mjestu. Šta će Demokratski front (DF) ponuditi kao predlog, vidjećemo. Razmijenićemo stavove i argumente, a koji će rezultat biti ne znam i ne želim da prejudiciram, kazao je u razgovoru za “Dan” lider Saveza građana Civis Srđan Pavićević.

Demokratski front (DF) saopštio je prošle nedjelje da će organizovati pojedinačne sastanke sa svim partnerima iz vlasti kako bi usaglasili rješenje u vezi sa njihovim predlogom o izboru nove vlade.

Pavićević je ponovio da je za koaliciju “Crno na bijelo” u ovom trenutku najbitnija reforma pravosuđa.
– Izbor novog Tužilačkog savjeta je prvi korak koji bismo morali da napravimo. Bez pravde nema slobode, a bez pravde i slobode život više nije život nego njegova imitacija i farsa, provedena u talogu korupcije i kriminala – kazao je Pavićević.

Skupština Crne Gore je prije dva dana povukla iz procedure Zakon o lokalnoj samoupravi jer koalicija “Crno na bijelo” nije prihvatila dva amandmana Socijalističke narodne partije (SNP), koji su predviđali obavezu odlaganja lokalnih izbora u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju i njihovo objedinjavanje sa lokalnim izborima naredne godine.

– Koalicija “Crno na bijelo” je bila za usvajanje Zakona o lokalnoj samoupravi, ali su predloženi amandmani, po mišljenju uglednih i iskusnih pravnika, bili neadekvatni i pravno falični, tako da su za nas bili neprihvatljivi. Isto tako je za naše kolege iz drugih koalicija bio neprihvatljiv zakon bez amandmana, tako da nismo došli do dogovora. Insistiraćemo na rješavanju problema, koji mora da definiše izbore u jednom danu, jer to je ono što svi želimo i što je ispravno, samo je neophodno da mu se da pravno kvalitetniji okvir i forma – jasan je Pavićević.

On je istakao da je izlazak iz političke krize, s obzirom na njenu dubinu, sociološku osnovu i kompleksnost, naizgled veoma težak.

– Po pravilu, ozbiljne teme i problemi traže ozbiljne, promišljene i iskusne ljude. Za sagledavanje konteksta u cjelini, treba obrazovanje i širina. Ono što nas decenijama uspješno limitira i “orobljuje” je manjak znanja, a višak samopouzdanja. Arogancija i prepotencija provincijalne partitokratije kroz vrijeme su rastjerali pametne, učene i kvalitetne ljude. Civis od početka zastupa princip meritokratije upravo iz ovih razloga, ali smo još uvijek u izraženoj manjini. Očigledno su korijeni ovog devijantnog i prevaziđenog stereotipa života i ponašanja, koji još uvijek živimo, suviše duboki – ocijenio je naš sagovornik.

On je dodao da je iznenađujuća lakoća u upoređivanju onoga što je naša društvena zbilja sa situacijom u razvijenom svijetu.

– Među nama stoji jaz ogromnih civilizacijskih razlika, koje podrazumijevaju različito rangiranje i poimanje vrijednosti kao na primjer znanja, obrazovanja, moralnosti, lojalnosti, iskustva… Tek kada se iskreno suočimo sa našim slabostima i damo im prava imena, bez farsičnih eufemizama, pa počnemo da ih popravljamo, počeće da se rađa nada u neko novo i obećavajuće vrijeme u Crnoj Gori. Do tada ćemo se kao i do sada valjati bez pokrića – zaključio je Pavićević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije