Connect with us

Vijesti

RAJNKE I MEDOKS: Vrijeme za jedinstvo oko evroatlantske budućnosti

Published

on

Autorke: američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i britanska ambasadorka Karen Medoks

Članovi međunarodne zajednice kojima je stalo do evroatlantske putanje Crne Gore bili su duboko potreseni nedavnim događajima oko ustoličenja mitropolita Joanikija. Nema sumnje da su ti događaji očito pobudili snažna osjećanja. Privukli su i ekstremiste, osim stranih aktera, koji su nastojali da iskoriste ustoličenje za svoje ciljeve, uključujući i nastojanje da destabilizuju državu i podstaknu podjele u društvu.

Kao što su brojna istraživanja pokazala, većina građana Crne Gore, bez obzira na političke razlike, želi da njihova zemlja uđe u EU. Da bi Crna Gora zauzela svoje zasluženo mjesto uz slobodne i demokratske države Evrope, oni koji vjeruju u multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru moraju da dignu glas i odupru se onima koji hoće da podijele društvo po etničkoj ili vjerskoj osnovi. Na građanima Crne Gore je da odrede budućnost svoje zemlje i kreiraju svoju sudbinu.

Pozivamo crnogorsku vladu da se fokusira na postizanje napretka u oblastima koje će ubrzati pristupanje zemlje EU i doprinijeti stabilnosti i prosperitetu svakog njenog građanina. Oblasti koje zahtijevaju pažnju i djelovanje dobro su poznate: jačanje vladavine prava, suočavanje s organizovanim kriminalom i borba protiv ukorijenjene korupcije.

Pohvaljujemo nedavne uspjehe u bezbjednosnom sektoru, uključujući hapšenja u krupnim slučajevima organizovanog kriminala. Takođe, pohvaljujemo napore policije da nađe ravnotežu između građanskih sloboda i javne bezbjednosti tokom vikenda ustoličenja mitropolita Joanikija. U isto vrijeme, nedavni događaj i jasno su stavili do znanja da je Crnoj Gori hitno potrebno snažno, nezavisno, nepristrasno pravosuđe, koje bi osiguralo da oni koji krše zakon odgovaraju, bez obzira na njihove veze.

Vjerska pitanja zaokupljaju pažnju lidera sa svih strana crnogorske političke scene, a nedovoljno pažnje se posvećuje mnogo hitnijim pitanjima. Vlada mora usmjeriti energiju na poboljšanje kvalitete života običnih građana Crne Gore. To znači bolje obrazovanje i bolju zdravstvenu zaštitu-uključujući stavljanje pandemije pod kontrolu. Ako ova zemlja želi da zaustavi sve prisutni odliv mozgova, morabiti više prilikaza vrijedne, talentovane pojedince da napreduju. Infrastrukturu je potrebno poboljšati kako bi pomogla ekonomski rast koji će doprijeti do svih djelova zemlje.

Institucije treba ojačati kako bi se osiguralo da uživaju potpuno povjerenje svih građana Crne Gore i da efikasno pružaju usluge, zbog čega i postoje.

Pitamo se koja je korist od održavanja nacionalnog popisa kojim će se, u ovom trenutku, prikupljati podaci koji se odnose na etnički identitet određene političke snage cinično zagovaraju taj poduhvat, nadajući se da će to dodatno zabiti klin između onih koji se identifikuju kao Crnogorci i onih koji se identifikuju kao Srbi. Kako to pomaže zemlji da napreduje?

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi međunarodni partneri koji dijele naše stavove spremni su da podrže konstruktivan dijalog koji bi trebalo da uključi i političke aktere i predstavnike civilnog društva, koji prevazilazi političke, vjerske i etničke podjele, kako bise izgradilo povjerenje i pomoglo stvaranje zajedničke vizije za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka Zapadu. Uspjeh takvog dijaloga zahtijevaće snažnu političku volju i u krajnjem zavisi od građana Crne Gore, a ne od međunarodne zajednice.

Pozivamo sve one koji žive u ovoj zemljii koji su posvećeni izgradnji inkluzivne, demokratske Crne Gore da učine što je do njih dase smanje tenzije i pokrene dijalog, od lokalne zajednice do vrha političkog vodstva. Sad je pravo vrijeme.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije