Connect with us

Vijesti

VUJOVIĆ: Prozapadna retorika vlasti je pokušaj prevare evroatlantskih partnera

Published

on

Sporadična verbalna prozapadna retorika i opredjeljenje vlasti je puki smokvin list i pokušaj prevare naših evroatlantskih partnera – ocijenio je za Pobjedu generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović komentarišući najavu specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će tokom posjete Crnoj Gori tražiti uvjerenje od Vlade da se evropski kurs naše države neće mijenjati.

Eskobar je izrazio i zabrinutost zbog potencijalnog ulaska predstavnika Demokratskog fronta u Vladu zbog čega im je, kako je rekao, potrebna potvrda da će koalicija na vlasti poštovati članstvo u NATO, priznanje Kosova i evropski put.

Vujović je kazao da se, uprkos verbalnoj prozapadnoj retorici vlasti, iza scene gotovo svakodnevno odvija proces dubinskog institucionalnog i kulturološkog razaranja

crnogorskog društva, kako bi se ono pripremilo za status folkornog privjeska rusko-srpskih interesa.

– Sve to je potpuno jasno našim partnerima pa vidim i tu i sve dosadašnje izjave Gabrijela Eskobara, kao i mnogih drugih zapadnih zvaničnika. Ulazak DF-a, kao klasične vučićevsko-putinovske ispostave, u vlast bi samo ubrzao taj proces odvajanja Crne Gore od Evropske unije i NATO partnerstva – istakao je Vujović.

Vlast koju smo dobili nakon prošlogodišnjih izbora, dodao je, po svojoj suštini je antievropska i antizapadna, što je, kako je rekao, od skoro postalo do kraja jasno našim međunarodnim partnerima. Zato su, smatra on, i oni sami, a posebno Sjedinjene Američke Države sve više uključene u ovdašnja dešavanja.

– Krajnji cilj ove vlasti, formirane dominantno od Beograda i Crkve Srbije, je da ispunjava dobro poznatu antizapadnu agendu svojih tvoraca, koja Crnu Goru, kroz nekoliko faza, treba da dovede u status rusko-srpske gubernije ili obične provincije fantomskog „srpskog sveta“ – naglasio je Vujović.

Crna Gora je sada, naveo je, na svojevrsnoj strateškoj raskrsnici nastavka puta prema EU i vrijednostima modernih demokratskih društava ili skretanja u tamu kleronacionalizma i političko-socijalne paradigme koja je devedesetih godina proizvela najveće zločine od Drugog svjetskog rata.

– Ta matrica velikosrpskog nacionalizma, oslonjena na ruske interese u cijelom regionu, pa time i u samoj Crnoj Gori, glavna je prijetnja po stabilnost ovih društava i čini mi se da je bio krajnji trenutak da naši evroatlantski partneri definišu adekvatnu reakciju – smatra Vujović.

Jasno je da se reakcija međunarodne zajednice sada dešava, dodao je, a tu posebno podrazumijeva regionalni angažman nove američke administracije koja je, kazao je, u region poslala svoje prekaljene diplomate koji odlično poznaju ovdašnje prilike, ključne rizike i opasnosti po stabilnost i demokratski napredak.

– Uvjerenje da se može ići prema demokratiji i zapadnim integracijama, a da dvije trećine te vlasti čini antievropski, anti-NATO i prokremaljski DF je besmislica i vrlo opasan koncept koji može imati dalekosežne posljedice po Crnu Goru – kategoričan je generalni sekretar SDP-a.

Vjeruje da je to sada postalo jasno i mnogima u Crnoj Gori koji su željni i iskreno privrženi neophodnim političkim promjenama u jednom trenutku povjerovali u tu, kako je rekao, svojevrsnu političku alhemiju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije