Connect with us

Vijesti

Zogović: Dobri međunarodni odnosi samo na nivou poštovanja, nikako na poslušničkom nivou

Published

on

“Crna Gora je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine. Gradjanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje gradjana na demokratskim izborima. ” (čl 1 i 2 Ustava CG).” napisao je Milun Zogović, podsjećajući na Ustav Crne Gore, a komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Amerike za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

“Atributi države su teritorija, stanovništvo i državna vlast. Suverenitet države čine definisane i medjunarodno priznate granice i potpuna vlast koja je slobodna, nezavisna od bilo kakvih spoljašnjih uticaja. Za razliku od suverene države pod KOLONIJOM se podrazumijeva teritorija izvan područija matične države koji nema vlastitu političku ili privrednu vlast. Dok u području politike postoji potpuna zavisnost od “zemlje matice”.

Zogović navodi da se boji da se kod mnogih značajnih aktera na našoj političkoj sceni to sve pobrkalo i pomiješalo.

“Nedostatak podrške građana na izborima želi se nadoknaditi brisanjem granica izmedju nezavisne države i kolonije, neprihvatljivim stavljanjem znaka jednakosti. Otuda i svakodnevna ujdurma i utrkivanje oko “podrške spolja” a kao glavni argument uspješnosti često se čuje rečenica “stranci su zadovoljni sa ovim ili onim.” Dok se zadovoljstvo ili nezadovoljstvo onih koji su ih birali čini perifernim i nebitnim jer oni za svoje postupke zapravo odgovaraju “strancima” a ne onima koje predstavljaju.”

“Nepotcjenjujući ni najmanje značaj dobrih medjunarodnih odnosa i podrške, posebno u momentu tranzicije vlasti, ti odnosi moraju biti partnerski i na nivou medjusobnog poštovanja i uvažavanja a ne nikako na pukom poslušničkom nivou koje odavno prevazilazi sve granice lijepog ukusa izazivajući gnušanje kod pristojnog svijeta.” zaključio je Zogović.

2 Comments

2 Komentara

  1. smilja

    15.11.2021. at 11:24

    Iz Murina je stigao u grad pa ne može da snađe i da zna đe mu je mjesto.

  2. RIR

    18.11.2021. at 11:58

    A da čuš –samo sa srbijom poslušnicki…
    SMRAD –četnička , on da daje političke smjernice..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije