Connect with us

Politika

VLADISLAVOVIČ MASLENIKOV: Sankcije EU otežavaju odnose Crne Gore i Rusije

Published

on

Sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji, a kojima se pridružila Crna Gora, otežavaju odnose između dvije države, ocijenio je ruski ambasador u Podgorici Vladislav Vladislavovič Maslenikov na sastanku sa potpredsjednikom Skupštine Strahinjom Bulajićem.

Maslenikov je, kako je saopšteno iz Skupštine, ukazao da se, od pet država koje su u procesu pristupanja EU, sankcijama Rusiji priključile samo dvije.

„Maslenikov je istakao da je bitno graditi odnose između Rusije i Crne Gore, ali da sankcije EU, kojima se pridružuje Crna Gora, to umnogome otežavaju“, navodi se u saopštenju.

On je saglasan sa Bulajićem da je oformljenje parlamentarne Grupe prijateljstva korak naprijed u pravcu unapređenja parlamentarne diplomatije, koja bi mogla postati fleksibilniji instrument u postizanju cilja poboljšanja bilateralnih odnosa.

Prema riječima Maslenikova, Rusija je obezbijedila određeni dio vakcina Crnoj Gori u cilju pomoći i solidarisanja u borbi protiv koronavirusa.

On je podsjetio na bliske odnose Rusije i Crne Gore kroz istoriju i dodao da su određeni potezi nove Vlade van okvira tradicionalnih odnosa ove dvije zemlje.

„Napomenuo je da uvođenje i pooštravanje sankcija svakako ne predstavlja gest prijateljstva“, navodi se u saopštenju.

Bulajić je rekao da se nada da će odnosi između Crne Gore i Rusije, koji se, kako je ocijenio, nalaze na nedopustivo niskom nivou u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, biti intezivirani.

On je kazao da je zahvalan na isporuci ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa, uprkos sankcijama koje je bivša vlast u Crnoj Gori uvela Ruskoj Federaciji.

Kako je naglasio, važno je unaprijediti međuparlamentarnu saradnju, naročito formiranjem Grupe prijateljstva s Državnom Dumom Ruske Federacije.

“Sagovornici su saglasni oko potrebe nastavka razgovora u cilju poboljšanja i normalizacije odnosa između Crne Gore i Rusije”, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije