Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: Ako se ovako nastavi, Crna Gora će biti nova Republika Srpska

Published

on

Prioritet crnogorske vlasti, ko god je činio, treba da bude bezpogovorno ispunjavanje zahtjeva i članstvo u EU, u što kraćem roku. Crnoj Gori treba vlast koja to može da joj pruži jer je to njen nacionalni interes, kazao je izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

“Ako bi narednih, četiri do osam godina, u Crnoj Gori ostala ova parlamentarna većina jasno je šta nas čeka. Čeka nas izgradnja jedne nove srpske nacionalne države – Republika Srpska, odnosno jedna radikalizovana državna tvorevina koja će se sve državne resurse upregnuti na urušavanje onog vrijednosnog sklopa koji nas vodi u EU”, upozorio je Vujović.

Ukoliko bi se dogodila promjena, odnosno rekonstrukcija parlamentarne većine onda bi se, kaže, Crna Gora mogla vratiti na ono što je bilo ranije. Korupcija je bila i ostala veliki problem koji, kako je rekao, ne vidi da se značajno rješava sa aktuelnom vlašću.

“Dobro je da je došlo do promjene vlasti, dobro je da se vlast redovno mijenja, ali ne mogu se strateški pravci razvoja i usmjerenja Crne Gore ka članstvu u EU dovoditi u pitanje. Sporazum koji je potpisan između tri aktera jednostavno nije preživio provjeru vremena. Crna Gora ide u suprotnom smjeru od onog koji je bio obećan, što je i prirodno sa DF-om”, ocijenio je Vujović.

U Crnoj Gori, smatra, potrebno je što prije formirati proevropsku, manjinsku ili većinsku, Vladu koja bi bila sastavljen od stručnjaka.

“Umjesto jedne crkvene Vlade kakva je trenutno treba nam Vlada koja će ispuniti očekivanja naših zapadnih partnera”, uvjeren je Vujović.

Ukoliko većina u parlamentu izglasa Zakon o lokalnim izborima moguća je, ističe Vujović, nova duboka politička kriza jer, kako je rekao, “ne znamo kako će se ponašati izborna administaracija”.

“Zašto? Situacija je sa aspekta prava i izbornog procesa prilično jasna. Predsjednik je raspisao u skladu sa ustavom izbore i ti izbori teku. Ne postoji nijedan razlog da parlament usvajanjem ovog zakona pokušava da stavi van snage norme koje su jasne i propisane Zakonom o izboru odbornika i poslanika a kažu da mandat poslanika traje 4 godine”, objašnjava Vujović.

Predlagač, dodaje, planira da u ove tri opštine produži mandat na 4 ipo godine što predstavlja kršenje Kopenhaških dokumenata.

“Skraćivanje mandata je ustavna kategorija koja je moguća. Slažemo se sa argumentacijom gospodina Alekse Bečića da bi se izborima u jednom danu relaksirali od svakodnevnih kampanja. Zalažemo se da se kroz parlamentarni dijalog, za šta se zalaže i Evropska komisija i parlament postigne dogovor o objedinjavanju izbora. Želimo da izbori budu održani u svim crnogorskim opštinama i to se može postići kroz skraćivanje mandata. Ali, produžavanjem mandata bi se kršilo osnovno načelo reprezentativne demokratije, a to je da se građani koji su nosioci suvereniteta na određeni rok od 4 godine odriču svog suvereniteta i prenose ga na poslanike”, pojansio je Vujović.

Vladajuća većina, kaže, nije uspjela da se konsoliduje ni nakon godinu dana od izbora – većina i dalje insistira na novoj Vladi a neće da je sruši.

“Nalazimo se u periodu koji ne donosi ništa dobro. Što se duže bude nastavljala ova agonija vladajuće većine to znači da će oni imati lošiji rezultat na narednim izborima jer građani nisu glasali za ovo”, ocijenio je Vujović.

Namjera uvođenja vjeronauke u crnogorske škole za njega je očekivana jer je od formiranja Vlade postalo jasno da je, kako je rekao, ključni akter odnosno onaj ko joj je dao uslovno rečeno posredno mandat Crkva Srbije u Crnoj Gori.

“Sva ključna ministarstva kontrolišu oni sami, odnosno aktivisti Srpske pravoslavne crkve. Interes crkve su resori u kojima se izdaju građevinske dozvole, rješavaju finansije, uvodi vjeronauka u škole i obezbjeđuju dodatne donacije njihovoj vjerskoj ustanovi. Oni tim resorima upravljaju po dubini”, kazao je Vujović.

Crkva Srbije u Crnoj Gori zastupa interese Srbije i najava uvođenja vjeronauke u škole predstavlja, ističe, više nego jasan pokušaj dijeljenja crnogorskog društva.

“Bez obzra što su nam puna usta vjerskih prava, ravnopravnost i slično svjedočimo drugom. Kako to izgleda ne moramo da nagađamo. Dovoljno je poći u Republiku Srpsku i Srbiju pa da vidimo da su djeca primorana da prisustvuju tim časovima jer im je to obavezan predmet. Nisu to časovi istorije već je to praktikovanje vjerskih obreda u školi što će voditi neminovno podjeli djece prema vjeri”, upozorio je Vujović.

Vidjeli smo, naglašava, kakvi su sveštenici crkve Srbije.

“Veoma su radikalni i da se više ponašaju kao politički aktivisti nego stvarno božji ljudi, a ima dosta i onih koji nisu prošli cijeli sistem teološkog obrazovanja. To znači da će djeca da se radikalizuju i da ćemo imati sve dublje podjele kao što su, moramo priznati prisutne u Bosni i Hercegovini”, kazao je Vujović.

Bosna i Hercegovina je, pojašnjava, uvijek bila sastavljena od pripadnika tri ključna i ostalih naroda koji tamo žive, ali sada svjedočimo, kaže, produbljivanju i radikalizaciji tih podjela.

Promjenom administracije u Vašingtonu povećano je interesovanje SAD za region, a dolazak zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju SAD-a Gabrijela Eskobara koji je iskusan američki diplomata koji poznaje region ohrabruje.

“Fokus će biti na odnosima Srbije i Kosova, tj. priznanju Kosova od strane Srbije i rješavanju toga pitanja, i Bosni i Hercegovini. Crna Gora se našla u tom trouglu. Iako je bilo za očekivati da zemlja koja je članica NATO-a nije više na agendi SAD kad govorimo o stabilizaciji regiona postali smo od jedne stabilne zemlje nešto drugo. Nismo riješili probleme iz prošlog perioda ali smo dobili neke nove mnogo veće a to je da više nismo stabilna zemlja niti doprinosimo stabilnosti na Balkanu, već naprotiv. Crna Gora je jedna žarišna tačka koja može, vidjeli smo kod dešavanja na Cetinju , veoma lako da preraste ne daj bože u nešto što može da bude praćeno i sukobima”, upozorava Vujović.

Tenzije su svuda oko nas, a vidjeli smo i juče dešavanja u Beogradu gdje, kako je kazao, policija čuva mural ratnom zločincu i obračunava se sa demonstrantima koji žele da ga uklone.

“To znači da je zvanični stav Beograda podrška ratnim zločincima. To više nije ni tajna iako će se predsjednik Vučić vjerovatno pojaviti i pokušati da relativizuje ta dešavanja. Srbija ide u pravcu povratka u 90-te i bojim se da je veoma uspješna u tome da povuče i zemlje unutar regiona da i one nevoljno odu u tom smjeru. Crna Gora će se iz toga izvući formiranjem neke nove parlamentarne većine, jer sadašnja šalje poruku da se s njom ne može ići ka Evropi, jer veliki dio unutar te parlamentarne većine nije za Evropu, članstvo u EU, zapadne vrijednosti i demokratiju”, poručio je Vujović.

Većina u koaliciji koja či ni vlast, dodaje, mnogo je bliža onome čemu danas naginje Beograd odnosno zvaničnoj politici predsjednika Putina i Moskve.

“Sa takvom konstalacijom odnosa u vladajućoj većini nije moguće očekivati prodor ka evropskim integracijama. Crnoj Gori nije potrebna većina od 41 poslanika već neki širi dogovor koji bi podrazumijevao dvotrećinsku većinu gdje bi se mogle teme kao što je imenovanje sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca , članova Sudskog savjeta riješiti u redovnoj ustavnoj proceduri i da se bez zamrznutih institucija krene u ispunjavanje onoga što očekuje EU”, zaključio je Vujović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije