Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: Vlada pokazala da je i antievropska

Published

on

“Da je nova vlast, pored toga što se u prvih 100 dana pokazala kao nesposobna da rješava glavne izazove sa kojima se susrijeću građani, iznad svega i antievropska, sve je jasnije građanima a i našim ključnim međunarodnim partnerima.” – navodi se u saopštenju SDP-a.

Kako kažu, politički revanšizam na svakom koraku, bezbroj nezakonitih odluka, netransparentnost u postupanju, postavljanje ličnih vjerskih osjećanja iznad zakona i Ustava, odsustvo dijaloga sa opozicijom i civilnim sektorom oko važnih tema, samo su neki od elemenata koji ukazuju na antievropski karatker ove Vlade.

“U situaciji kada se zemlja suočava sa najvećom krizom od kraja 90-ih godina prošlog vijeka, novoj vlasti ne pada na pamet da nešto preduzme na planu spuštanja tenzija i podsticanja na dijalog između relevantnih društvenih subjekata oko zajedničkog odgovora na teške izazove koji muče sve građane.”

“SDP je više puta pokretao i tražio dijalog prije svega u Parlamentu ali samodovoljna parlamentarna većina od 41 poslanika nije htjela ni da čuje. Niti ima pravog dijaloga oko teške epidemiološke situacije, niti oko pitanja najvećeg pojedinačnog zaduživanja od 750 miliona, niti oko bilo kog zakona za koji smo u prethodnom periodu uvijek imali unutrašnje konsultacije i tražili mišljenje naših međunarodnih partnera.”

“Nema dijaloga ni oko rješavanja krize u pravosuđu iako nas Ustav obavezuje da obezbijedimo kvalifikovanju većinu za imenovanja u pravosuđu. Predsjednik SDP je tražio da se taj dijalog hitno otvori, a to je zahtjev i iz Predloga Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, ali vlast i tome ćuti.” – kažu u saopštenju.

” Odgovorna i evropska vlast bi u ovakvim dramatičnim političko-socjalnim prilikama sama zahtijevala dijalog i odgovor cjelokupnog društva, pa i onda kada ne postoji bilo kakva zakonska obaveza za tako nešto. Naša vlast, nasuprot tome, nastavlja da se ponaša kao slon u staklarskoj radnji, rušeći i ono što je ostalo od institucija i unutrašnjeg povjerenja, ponašajući se po matrici – što gore po Crnu Goru to bolje po nas, a i još ponekoga sa strane.”

“Crnoj Gori, iako značajno oslabljenoj prethodnom lošom vlašću, a dodatno sistemski i institucionalno devastiranoj djelovanjem nove vlasti, će biti potreban poseban napor da ponovo izgradi kredibilitet zemlje koja je nekada označavana kao regionalni lider u integracijama. Jasno je da sa ovako nesposobnom Vladom taj cilj nije moguće ostvariti.” – zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije