Connect with us

Politika

VUKADINOVIĆ: Ako DF dobije ministarska mjesta, biće svejedno ko je premijer

Published

on

Nema govora o vanrednim parlamentarnim izborima, ali je nakon sinoćnjeg sastanka predstavnika parlamentarne većine jasno da mora doći do kompromisa, a jedno od rješenja za izlaz iz političke krize je rekonstrukcija Vlade u koju će ući političari, ocjenjuje za Dnevnik politički analitičar Srđan Vukadinović. On vjeruje da će, ukoliko DF dobije zaslužena mjesta u izvršnoj vlasti, biti svejedno ko će biti premijer.

Prilično kasno otpočeo je dijalog predstavnika parlamentarne većine. To što nijesu na vrijeme sjeli za sto, ne daje veliku nadu da će postići dogovor sa kojim će biti zadovoljni svi, ocjenjuje politički analitičar Srđan Vukadinović.

“Dijalog se morao povesti tada u periodu od septembra do decembra kada je formirana Vlada, da se ne bi dogodila ova kriza kakva je kulminirala, ona je i kulminirala zbog nesaglasnosti tih partija, ideološki i programski su one različite, a kada je to tako, onda dobijamo koncept koji se razbija u paramparčad onog trenutka kada se javi prvi problem”, rekao je Vukadinović.

Za dijalog su svi, ali samo deklarativno, kaže Vukadinović.

“Recimo unutar DF-a mi imamo dvije političke grupacije, SNP i Pravu, koje ne žele novog premijera i nove izbore, a DF želi novu vladu. Oni koji su najači u tom savezu, njih nema u vlasti, nije bitno iz kojih razloga, ali ih nema. Oni su morali da budu u toj vlasti. I vječito oni sada kao najbrojniji prave probleme i žele makar rekonstrukciju, ako ne i novu Vladu”, kazao je sagovornik TVCG.

Maksimalističke zahtjeve svih nemoguće je ispuniti, ali je, kako ocjenjuje Vukadinović, temeljna rekonstrukvcija alternativno, i moguće prihvatljivo rješenje.

“Nema govora o vanrednim parlamentarnim izborima, makar za godinu i više, ali može se naći neko kompromisno rješenje, da se neki dogovor napravi, u tom smislu što će se promijeniti značajan broj ministara, što će političke partije ući u Vladu, umjesto ovog ekspretimenta koji savršeno ne znači ništa. A sumnjam da će i Demokrate i URA dozvoliti smjenu premijera i ono što je mnogo bitnije, SPC”, kazao je on.

Ako DF u Vladi bude imao ministre, onda će biti svjedno ko će biti premijer, vjeruje Vukadinović, koji dodaje i da se često zaboravlja da o tome da li će biti izbora odlučuju najveće, a nikako najmanje partije.

“Ukoliko neke male partije koje žele da zadrže političke rezultate, nastave da moderiraju, to neće biti dobro. Bez dogovora DPS-a i DF, koliko god on za sada izgledao nemoguć, nema za sada rješenja ove situacije”, ističe Vukadinović.

A u Crnoj Gori svjedočimo ne samo krizi vlade, već i parlamenta i institucija. Zato se, kako zaključuje Vukadinović, rješenje mora naći što prije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije