Connect with us

Politika

VUKADINOVIĆ: Spremni da trpe međusobne uvrede samo da opstanu na vlasti

Published

on

Politički subjekti unutar vladajućeg saveza spremni su da trpe uvrede i poniženja jedni od drugih samo da bi opstali na vlasti. Što je stepen međusobnih uvreda veći, toliko je veći i strah od povratka DPS-a na vlast. Zato oni ne žele da se kriza riješi vanrednim izborima – ocijenio je za Pobjedu Srđan Vukadinović, politički analitičar.

Vukadinović smatra da bi toliko protivurječnosti unutar većine trebalo riješiti novim izborima, ali, kako kaže, njih neće biti tako brzo, iako su iz Demokratskog fronta pomenuti kao jedna od solucija za rješenje krize.

– Očigledno je da svakodnevno brukanje pred svojim glasačima ne ide njima u prilog i da sve više udaljava one koji su im dali glas. Zato je njihova trpeljivost ogromna, a stepen uvreda direktno proporcionalan strahu od povratka DPS-a na vlast – kaže Vukadinović.

Prema njegovim riječima, netrpeljivost između političkih subjekata u grupaciji od 41 poslanika mnogo je veća nego između bilo koga od njih i DPS-a.

– Žaoke uopšte nijesu upućene prema DPS-u, kao što Pokret za promjene i Demokratski front upućuju Vladi. Riječi koje čujemo između njih su nedostojne koalicionih partnera, ne unutar saveza koji vrši vlast, nego čak i potpuno suprotstavljenih političkih subjekata – rekao je Vukadinović.

Izdaja birača

– Vanredni izbori su posljednja stvar koju bi oni željeli, jer sasvim je jasno da oni ponovo ne bi mogli dobiti 41 mandat. Izigrali su povjerenje onih koji su glasali za njih. DF je izigrao povjerenje socijalno-ugroženih građana koje su oni podvodili pod litijaše, a zapravo litije nijesu bile

religijske, nego socio-ekonomski momenat koji su DF i SPC kumulisali u tom trenutku u nekakvu izbornu energiju. Ti građani računali su da će biti ostvarena obećanja, da će riješiti svoj status i ekonomske probleme, ali pošto toga nema, oni se kao bumerang mogu okrenuti protiv onih koji su ih zloupotrijebili u određenom trenutku, a to je DF. To se vidi po rezultatima izbora u Nikšiću i Herceg Novom, koji su pokazali da DF pada kod glasača – kazao je Vukadinović.

Ocijenio je da je i Ura prevarila nezadovoljne glasače koji su dali povjerenje toj partiji.

– To nijesu bili glasovi za Uru, već protiv DPS-a. To su bili nezadovoljni glasači DPS-a koji preferiraju građanski koncept države, ali Ura ih je prevarila jer je postala danas konstitutivni dio tzv. ,,srpskog sveta“. Ura je generator toga i nikako ne može bježati od te odgovornosti – istakao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, izbora neće biti, a ako bude rekonstrukcije Vlade, ona će, kako je rekao, biti pomirljiva.

– Vidjećemo kako će proteći glasanje o smjeni ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Vidjećemo licemjerni odnos Demokrata i Ure koji kažu da neće sa DPS-om smjenjivati Leposavića. Pa nemaju sa kim drugo. Ni sa jednim drugim političkim subjektom nemaju

41 glas, ako znamo da DF neće podržati smjenu Leposavića – kaže Vukadinović.

Prema njegovim riječima, Leposavić je ključni ministar kojeg je promovisala SPC, neko ko je direktno učestvovao u pisanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, temeljnog ugovora i ispunjavanju mnogih zahtjeva crkve.

– Ukoliko i dođe do smjene Leposavića, ona će biti de jure, ali ne i de facto. Novi ministar neće biti izabran, Krivokapić će obavljati tu funkciju, a Leposavić će biti ministar iz sjenke koji će to raditi preko svog državnog sekretara, ne sumnjam da su tamo sve ljudi crkve, i Krivokapića koji je čovjek SPC. Ništa se bitno neće promijeniti, jer bio smijenjen formalno Leposavić ili ne, on će faktički i dalje voditi Ministarstvo i ,,gurati“ zakonske odredbe, uredbe i propise koje hoće SPC – smatra Vukadinović.

Amaterska Vlada

Vukadinović je ocijenio da je vladajuća većina ,,nemušta, indiferentna prema bitnim događanjima, nekompetentna, nestručna“, te da je ,,Vlada amaterska, kleronacionalna i nedemokratska“. On kaže da je Vlada još od formiranja u decembru u krizi.

– Ovo nije pobjednička koalicija, već savez koalicija, jer svaka od ove tri grupacije je koalicija nekih političkih

stranaka, a više koalicija čini savez. Svakoga dana slušamo protivurječnosti unutar najvećeg konstituenta vlasti, dok manji konstituenti, koji imaju deset i četiri poslanika, ne ispoljavaju nezadovoljstvo. Ali tako je to kad se napravi Vlada koja nije rezultat izbora – kazao je Vukadinović.

Istakao je da je u pitanju nedemokratska vlada.

– Znamo dobro da su govorili da je ovo prva demokratska vlada, ali nije, samim tim što nije odraz izbornog rezultata, a demokratija i postizborni procesi podrazumijevaju da izborni pobjednici konstituišu vladu. I tu je geneza problema i velike protivurječnosti, a najglasniji je Demokratski front koji je najbrojniji – istakao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, DF ispoljava nezadovoljstvo jer nije dio Vlade.

– Zato ispostavljaju neke račune i zahtjeve koji na prvi pogled izgledaju nemogući, ali DF je uspio da Vladu disciplinuje. Dominantni zahtjevi Fronta su oni koje traži SPC, a to su Zakon o slobodi vjeroispovijesti, temeljni ugovor i još će ih biti. SPC je njihov glavni mentor. Nakon nikšićkih izbora, kada je SPC stala uz Krivokapića i Demokrate, to je stvorilo nervozu kod DF-a i zato se ponašaju konfliktno sa Vladom – ocijenio je Vukadinović.

Ura isključivi krivac za sve

– Crnoj Gori, kao državi i društvu, nijesu problem ni DF, ni SPC. Hoće li se prelivati ti glasovi prema Demokratama ili ne, to je druga priča, ali oni ne mogu da idu dalje od ostvarenja 27 plus deset mandata, i tu treba staviti tačku. Problem je Ura, velika politička nesreća koja je pogodila Crnu Goru i koja podržava politiku većine – kaže Srđan Vukadinović.

– Ura je isključivi krivac za donošenje onakvog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, biće krivac i za potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC i za zakon o obrazovanju na osnovu kojeg će mnogi ostati bez posla, da ne govorim bez direktorskih funkcija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije