Connect with us

Politika

VUKOVIĆ UPOZORAVA PRED SJUTRAŠNJU RASPRAVU: Glasaćete da se Cetinjski i Ostroški manastir poklone SPC

Published

on

Oni koji sjutra glasaju za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, glasaće za to da se Cetinjski i Ostroški manastir, manastir Morača i Đurđevi stupovi, i stotine drugih crnogorskih svetinja poklone Srpskoj pravoslavnoj crkvi, formiranoj u drugoj državi vjekovima nakon što su one izgrađene, s ciljem širenja srpske nacionalne misli, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Vuković na svom Fajsbuk profilu podsjeća da je za sjutra u parlamentu zakazana rasprava o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, bez javne rasprave, bez konsultacije s Venecijanskom komisijom, nakon održane sjednice nadležnog skupštinskog odbora na kojoj ministar nije želio da odgovara na pitanja poslanika, te pošto su u GP URA promijenili sastav poslaničkog kluba kako se ne bi desilo da neko, sposoban da se izdigne iznad dnevne politike, odnosno svjestan šta najavljene izmjene dugoročno znače za Crnu Goru, glasa protiv.

“Stoga, najprije treba čestitati novim vlastima na potpuno transparentnoj, naglašeno demokratskoj i u skladu s najboljim evropskim praksama uredno sprovedenoj pravnoj proceduri”, naveo je Vuković.

U trenutku kada bude izmijenjen, Zakon će, ističe Vuković, biti na snazi već skoro godinu dana.

“Za to vrijeme, niko nikome nije ‘oteo svetinje’, niti je onima koji osjećaju duhovnu potrebu za odlaskom u religijske objekte, to pravo uskratio… barem ne onima koji su, zavedeni političkim porukama, protestovali mjesecima nakon usvajanja Zakona”, kazao je Vuković.

Objašnjava  da je suština namjere da se postojeće zakonsko rješenje izmijeni.

“Omogućiti Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori da se ne registruje, što će reći da djeluje van okvira ustavno-pravnog poretka. Ne postoji primjer moderne države u kojoj je tako nešto moguće. Stotine sakralnih objekata koji čine neodvojivi dio kulturno-istorijskog identiteta Crne Gore, predati u ruke državi Srbiji”, naveo je Vuković.

Vuković podsjeća da Mitropolija crnogorsko-primorska predstavlja sastavni dio Srpske pravoslavne crkve.

“Srpska pravoslavna crkva je institucija čije je sjedište u Srbiji, čija je misija da čuva i štiti identitet srpskog naroda i kojoj država Srbija priznaje istorijski kontinuitet od 1836. godine (po Zakonu o crkvama i verskim zajednicama usvojenom u Srbiji 2006. godine). Dakle, oni koji sjutra glasaju za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti neće to učiniti štiteći nečija prava, jer ona ničim nijesu ugrožena”, jasan je Vuković.

Zato, navodi, za šta će glasati sjutra poslanici.

“Oni koji sjutra glasaju za izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, glasaće za to da se Cetinjski i Ostroški manastir, manastir Morača i Djurdjevi stupovi, i stotine drugih crnogorskih svetinja poklone Srpskoj pravoslavnoj crkvi, formiranoj u drugoj državi vjekovima nakon što su one izgradjene, s ciljem širenja srpske nacionalne misli. Srećna sloboda Crnogorci”, poručio je Vuković.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. Mirko

    27.12.2020. at 13:48

    Gospodine Vukovicu za sve ste upravu,ali zaboravljate da je DPS snazno podrzavo SPC matrijalno i omogucio da na svercerski nacin prepisuje imovinu na svoje ime. Pa je SPC postala najvisi najvisi drzavni neprijatelj Crne Gore sto oni to nijesu nikada krili. Sad je to najbogatija biznis firma u CG koja ne priznaje državu Crnogorsku naciju i radi za ineres drge drzave. Sve to treba da zahvali DPSu koji nista nije radio na zastiti svoje crkve i zvanično zatrazi obnovu istorijske autokefalnost CPC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije