Connect with us

Politika

Vuksanović Stanković: Cetinjski manastir i sve ostale vratićemo Crnoj Gori, donijećemo novi zakon o slobodi vjeroispovijesti

Published

on

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je poručila da će Cetinjski manastir i sve ostalih vratiti Crnoj Gori, jer će se donijeti novi zakon o slobodi vjeroispovijesti.

– Jer ovaj koji je u službi zvanične Srbije, sigurno važiti više neće. Samo je pitanje dana kada će se novi donijeti. Prma tome, vrlo smo uznemireni i napeti, ali smo još uvijesmireni. Ne želimo nikakve sukobe, želimo da se u ovoj državi rješava sve na demokratski način, ali na svoje dati nećemo – poručila je Vuksanović Stanković na sjednici Skupštine.

Na sjednici Skupštine je danas raspravljano o izmjenama i dopunama tri zakona – Zakona o stečaju, Zakona o nasionalnom brendu, Zakon o zaštiti poslovne tajne.
Raspravi je prisustvovao i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović koji je nakog učešća, napustio sjednicu zbog sjednice Vlade.

Popović: LP je za povlačenje izmjena Zakona o brendu

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je kazao da je ministar “pobjegao” i da je to opravdano ukoliko je pošao da se sastane sa radnicima KAP-a koji su se okupili ispred zgrade Vlade.

– Nema ministra, pobjegao je. Ako je otišao da razgovara sa radnicama KAP-a, sve mu je oprošteno – kazao je Popović, dodajući da Milatović nije stručno govorio o predlozima tri zakona, već da je koristio “političke frazetine”.

– Liberalna partija traži da se predlog zakona o izmjenema i dopunama zakona o brendu povuče, jer je u ovom trenutku neukusno, kada je Vlada za godinu dana uništila najjače brendove – Montenegro erlajnz, Hotelsko naselje Sveti Stefan, Željezaru u Nikšiću, Kombinat aluminijuma, da mi odlučujemo o tim izmjenama zakona – kazao je Popović.

On je kazao da Vlada umjesto “da afirmiše vrijednosti Crne Gore, devastira postih+gnute uspjehe i rezultate, svoju kulturu degradira zamjenom za tuđe kulturne obrasce”.

– Nejgošev mauzolej hoćete da rušite, Ctinjski manastir i manastir Ostrog ste poklonili crkvi druge države. Vjerovatno tmurne i sumorne ideje imate i povodom Bazilike Sv. Tripuna u Kotoru, Husen-pašine džamije u Pljeviljam itd. O kojem ćemo mi nacionalnom brednu uopšte govoriti ako bi dobili uvjerenje o budžetu na godinu dana, za godinu dana ne bi ostao kamen na kamen ostao u Crnoj Gori – kazao je Popović.

Potpredsjednica Skupština Branka Bošnjak je kazala da “niko nema tmurne misli o crnogorskim svetinjama”, ističući da nije dobra poruka da se među narodom unosi nemir.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković se osvrnula na riječi Bošnjak, ističući da se “ovdje ne unosi nemir, nego smo mi vrlo uznemireni i napeti”.

–  Dok je posljednjeg Crnogorca i Crnogorke neće se srušiti mauzolej, niti će se obnavljati kapela, možete da pričate koliko god hoćete. Što se tiče Cetinjskog manastira i svih ostalih, mi ćemo ih vratiti Crnoj Gori, jer će se donijeti novi zkon o slobodi vjeroispovijesti. Jer ovaj koji je u službi zvanične Srbije, sigurno važiti više neće. Samo je pitanje dana kada će se novi donijeti. Prma tome, vrlo smo uznemireni i napeti, ali smo još uvijesmireni. Ne želimo nikakve sukobe, želimo da se u ovoj državi rješava sve na demokratski način, ali na svoje dati nećemo – poručila je Vuksanović Stanković.

Poručila je “ko želi da služi tuđoj državi, neka se preseli u nju”.

– Ako mu je bliža Srbija ili neka druga država, ne znam što traži u Crnoj Gori. Ako neko spaljuje crnogorsku zastavu, a živi u Crnu Goru, znači da ne voliu Crnu Goru, i obilježja te države. Onda neka ide tamo đe mu je milije, ja bih išla đe mi je milije. Anije mi niđe milije bez ovdje, ovdje mi je najmilije. Ne želim niđe iz Crne Gore da mrdnem. Ako pođem turistički na dva-tri dana, i neku obavezu da završim, to je to. Ovdje sam rođena i ovdje ću umrijeti. Sve mi je sveto ovdje, prvo država, pa sve što se tiče nje – poručila je Vuksanović Stanković.

Govoreći o nacionalnom brendu, ona je kazala da je Crna Gora trenutno u svijetu predstavljena kao država koja je zaustavljena u EU integracijama.

– Država koja je u institucijalnoj, političkoj i zdravstvenoj krizi. Mi trenutno nemamo čime da se pohvalimo, naprotiv, obzirom na to ko nam predstavlja Vladu, mi ponekad moramo da se postidimo, od izjava premijera i njegovih javnih nastupa. Koji ne priliče nikom, a nekom ko se nalazi na trećem mjestu u državi po Ustavu – kazala je ona.

“Onima koji su protiv ove države, neće i ne može biti mjesta u institucijama”

 

– Nemamo vrhovnog državnog tužioca, Nemamo spremane izborne zakone. Za sve to nam treba dvotrećinska većina u parlementu ili tropetinska većina, a mi toga nemamo. Institucije, koje tako tako funkcionišu, čast vrlo rijetkim izuzecima, imaju neposobne ljude koji urušavaju sistem. Neko iz neznanja, a iz namjere želeći da služi drugoj državi. Želi da uruši sve ono što ima prefiks crnogorsko. To je što se tiče institucija, ali krov toga je Vlada koja je nesposobna, klerikalna, i koja u svojim apostolskim redovima služi Crkvi Srbije i znavičnoj Srbiji, umjesto svojoj državi – ističe poslanica SDP-a.

Ali, kako dodaje, “sve će se znati”.

– Sve se zna, sve se prati. Pa ćemo vrlo brzo da vidimo, ko je i kako radio, počev od ministara, pa po dubini svako ministarstvo. Ko je radio u intresu Crne Gore, može mirno da spava, a ko je radio, jednom riječju ili potezom protiv ove države, zna se đe će mu biti mjesto. Prvo pred nadležnim organima, pa će biti procesuiran đe mu je mjesto. Počev od premijera pa svi dalje – kazala je Vuksanović Stanković.

Što se tiče Skupštine, ona smatra da se pretvorila u “jedan cirkus”.

– Jer ministri ne dolaze na odmore, čast onima koji dolaze – kazala je ona.

Govoreći o zdravstvenoj krizi, Vuksanović Stanković kaže da je Crna Gora prva u svijetu po broju preminulih.

– Jedna katastrofa u oblasti zdravstvene politike i njenom sprovođenju. Jenna takva nesposobnost, da je to nezabilježeno na prostorima Crne Gore. Ako je iko kritikovao prethodnog ministra zdravlja, to je bio SDP. Ovo je prevršilo svaku mjeru – kazala je ona.

Što se tiče političke krize, ona kaže da je nečuvena i nezabilježena u političkoj teoriji.

– Da vladajuća većina ne podržava premijera. Samo jedan poslanik, Marko Milačić podržava Valdu. Imamo Vladu na čelu sa premijerom koji premijer sebi i pojedinim ministrima koji njemu služe, anjeganiko u ovoj državi ne tretira ni dva posto. I zato će ova Vlada da padne, pitanje je dana – kaže ona i dodaje, da je pitanje do kad će DF da trpi poniženja od Krivokapića, “koji ih ne šljivi pet posto”.

– Što se tiče ekonomske krize, KAP se gasi, 500 radnika ostaje bez posla. Novi duvanski zatvorio vrata, Aman nije ni otvarao kapije. Brojni sudski sporovi mkoji se vode protiv Crne Gore zbog neispunjena ugovornih obaveza. Potpuno urušavanje svega onoga što je bio brend u ovom dijelu Crne Gore. Kad pogledamo logo MNE- Montenegro erlajnza, to je sprdnja. Prvo što su pokašali da “ukradu” onaj prethodni, i nek su, no im je zasmetala oštrina kljuna, aps u ga zatupili, Sve što je crnogorsko hoće da zatupe, ponize, da unište. Ne razumijem kako neko može da sjedi u ovim klupama, u Vladi, u institucijama, da prima platu iz budžeta ove države, a da ne voli ovu državu. Da voli zastavu države Srbije, umjesto zastapu Crne Gore. Da sjedi na himnu Crne Gore, a da likuje himni Srbije. Da kada igraju Srbija i Crna Gora, da navija za reprezentaciju srbije, a ne za reprezentaciju svoje države. Ja kada igra Srbija sa nekom drugom državom, uvijek ću da navijam za Srbiju, meni je ujčevina otuda. Ali kada igra Crna Gora, samo ću navijati za nju. Nikad neću navijati za Srbiju a protiv moje države. To je samo u Crnoj gori zabilježeno i neže drugo. Ja to ne razumijem – kazala je ona, poručujući da su to napravili od brenda Crne Gore.

– Nema nas niđe po dobrome, samo nas znaju po lošemu. Nekome je to cilj, neko se tome smije, i raduje. Neko izvršava dobro poslove zvanične Srbije, ali ponavljam, još koji dan. Od sekratarice do premijera, prati se svaki rad. Sve se po imenu i prezimenu zna ko što priča i ko što radi. Onima koji su protiv ove države, neće i ne može biti mjesta u ovim institucijama – zaključila je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije