Connect with us

Politika

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: “Unutrašnji odnosi unutar parlamentarne većine blokiraju rad najznačajnijeg zakonodavnog doma”

Published

on

Juče je kroz aktivnosti Zakonodavnog odbora iznova pokazan potcjenjivački odnos Vlade Crne Gore i nove vlasti prema Skupštini, kao predstavničkog doma svih građana, kazala je Draginja Vuksanović Stanković, poslanica Socijaldemokratske partije.

Ona podsjeća da je sjednica na kojoj je pored ostalih tačaka, trebao da se razmatra i Budžet Crne Gore za 2021. godinu, zakazana za 10 sati, ali je samo nekoliko minuta prije početka odgođena zbog, kako je naveo predsjednik Odbora iz DF, odsustva ministra finansija Milojka Spajića.

Međutim, dodaje, poslije manje od sat vremena je “odgođena” sjednica ponovo zakazana i započela rad, iako na njoj nije bilo ministra finansija, a predstavnici vladajuće koalicije su nastavili rad kao da ništa nije bilo.

“Poslovnik o radu Skupštine u članu 67 jasno propisuje da je u radu “odbora dužan da učestvuje nadležni ministar, ako je određen za predlagača akta”. Kako se radi o najvažnijem aktu, budžetu Crne Gore za 2021. godinu, a koji po prvi put u nekoliko decenija nije donešen do 31. decembra, jasno je da se i kroz ove primjere nastavlja neozbiljnost vlasti i njihove skupštinske većine zbog koje ispaštaju svi građani naše zemlje i crnogorska privreda”, navodi Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, da stvar bude zanimljivija, matični Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije prošle sedmice razmatrao zakonski predlog zato što se nije pojavio ministar finansija Milojko Spajić, tako da je na djelu potpuna pogubljenost u ostvarivanju zakonodavne uloge Skupštine Crne Gore.

“Da zaključimo, pored toga što je jasno nepoštovanje Skupštine od predstavnika izvršne vlasti, postaje očigledno da i unutrašnji odnosi unutar parlamentarne većine blokiraju rad najznačajnijeg zakonodavnog doma, što će za posljedicu imati produbljivanje institucionalne, ekonomske i socijalne krize sa kojom se Crna Gora suočava”, zaključuje Vuksanović Stanković.

Advertisement

Najčitanije