Connect with us

Politika

PACKE IZ BRISELA IMALE EFEKTA: Krivokapić i Leposavić tražili da se odgodi usvajanje dva tužilačka zakona

Published

on

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar pravde Vladimir Leposavić zatražili su juče od šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine da se odgodi donošenje dva tužilačka zakona, piše Pobjeda.

Više izvora saopštilo je da su Krivokapić i Leposavić na sastanku u Skupštini, kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik paralmenta Aleksa Bečić, taj stav obrazložili jakim pritiskom Evropske komisije da se ne raspravlja o prijedlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i o izmjenama zakona o Državnom tužilaštvu.

“Krivokapić i Leposavić su direktno tražili da se 18. februara ne raspravlja o tužilačkim zakonima. Na sastanku je izgledalo da DF za razliku od ostalih ne žele da odustanu, ali kako sada stvari stoje najvjerovatnije se 18. februara neće raspravljati o tim zakonima”, rekao je izvor Pobjede blizak vrhu parlamentarne većine.

Izvor Pobjede je podsjetio da je Krivokapić javno obećao evropskim partnerima da će se ta dva zakona donositi u konsultacijama za Evropskom komisijom.

Povlačenje dva tužilačka zakona tražio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nudeći i ostavku, ali je to glatko odbijeno u prvom navratu od dijela predstavnika parlamentarne većine. Prijedlogom Zakona o tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predviđa se ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva čime bi njima automatski prestale funkcije. Do izbora rukovodioca tog novog Tužilaštva njegove poslove u predmetima koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u prijedlogu Zako na o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vlast donosi po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropske komisije, što je do sada bio slučaj kada su se usvajali tako bitni zakoni.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je sinoć u intervju za Javni servis je da je o dva tužilačka zakona zbog procedura koje ztraži Evropska komsija moguće da se raspravlja i u martu u redovnom zasijedanju.

On je, komentarišući jučerašnji sastanak vrha Vlade sa šefovima poslaničkih klubova, istakao da „neminovno moramo da pravimo iskorake vezane za tužilaštvo, bilo da o tome govorimo 18. februara, ili na redovnom zasijedanju u martu ili aprilu”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije