Povežite se sa nama

Politika

ZEMLJOTRES NA POLITIČKOJ SCENI CRNE GORE Milo nakon 3 decenije odlazi sa čela DPS, a evo kome će Krivokapić ustupiti fotelju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najvjerovatnije će se u januaru povući sa čela DPS-a, što znači da odustaje i od nove kandidature na predsjedničkim izborima 2023. godine, saznaje “Blic”.

Kako stvari sada stoje, najvjerovatniji nasljednik Đukanovića na čelnoj poziciji partije koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, biće Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik Podgorice. Manje je vjerovatno da to bude neko od starijih kadrova DPS-a – bivši premijer Duško Marković ili Brano Gvozdenović.

– Ideja je da se sačuva “zdravo tkivo” DPS-a i zato je veća šansa da na čelo partije dođe Vuković. To je manevar kojim bi podmlađena i pročišćena partija, bez Đukanovića, mogla ponovo da bude ključni partner u vlasti – kaže izvor “Blica” upoznat sa prilikama u Crnoj Gori i dodaje: Takva DPS imala bi veći koalicioni potencijal, jer sa aktuelnim predsjednikom Đukanovićem niko ne želi da sarađuje.

Milo Đukanović je prije dva dana izjavio da će DPS novo rukovodstvo izabrati 2022. godine, a iako je dodao da mu nikada niko iz inostranstva nije rekao da mora da se skloni, jasno je da više nema podršku Zapada kakvu je nekada imao i da gotovo ne postoje šanse da nastavi da vodi partiju.

Promjena na čelu DPS-a bacila bi i sasvim drugo svjetlo na priče o rekonstrukciji aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića ili izboru nove vlade bez izbora, formiranjem drugačije parlamentarne većine ili podrškom nekoj manjinskoj vladi.

Abazović će pristati na saradnju sa DPS bez Mila, što praktično znači kraj za vladu Zdravka Krivokapića Foto: screenshot
Abazović će pristati na saradnju sa DPS bez Mila, što praktično znači kraj za vladu Zdravka Krivokapića

Lider Pokreta URA Dritan Abazović više puta je posljednjih dana izjavio da “sa ovakvim DPS-om nema saradnje”, a iako nije precizirao sa kakvim ima, kako saznajemo, naziru se obrisi buduće vladajuće koalicije.

– Buduću koaliciju mogli bi da čine URA, Demokrate, DPS, SNP, a možda i SDP i manjinske stranke. Postoji i mogućnost, i ona je najvjerovatnija da DPS podrži manjinsku vladu, čliji bi nosioci bili Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA, navodi naš sagovornik.

URA i Demokrate Alekse Bečića su u posljednje vrijeme u lošim odnosima, ali bi zarad “višeg cilja” nesporazumi mogli da se ispeglaju. Ni u Memorandumu o saradnji koji su nedavno potpisali URA, SNP i manjinske partije ne piše da nema saradnje sa DPS-om, zbog čega iz vladajuće većine, prije svega predvođene Demokratskim frontom, stižu optužbe da je “memorandum izdaja” vladajuće koalicije.

Kako saznaje “Blic”, u ovom trenutku najveće šanse da bude novi premijer ima predsjednik SNP-a Vladimir Joković, mada takav dogovor definitivno nije postignut i moguća su i drugačija rješenja.

Jokovićeva Socijalistička narodna partija danas ima pet poslanika u državnom parlamentu i u Skupštinu je ušla kao dio koalicije predvođene Demokratskim frontom. Parlament Crne Gore ima 81 mjesto, a aktuelna vladajuća većina ima najmanju moguću podršku, pošto je svoj glas vladi Zdravka Krivokapića dao 41 poslanik. Vladajuću koaliciju trenutno čine koalicija predvođena DF-om, koja ima 27 poslanika, Demokrate Alekse Bečića sa 10 mandata i URA Dritana Abazovića koja je osvojila četiri mandata.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Interesantno je da je lider Albanske alternative Nik Đeljošaj predložio prije oko dva mjeseca da se izglasa nova vlada koju bi činili građanski pokret URA Abazovića, dio građanskih stranaka i stranke nacionalnih manjine, a sve uz manjinsku podršku DPS-a, koji ne bi ulazio u vladu. Taj koncept je veoma sličan ovom za koji je saznao i objavljuje ga “Blic”. Komentarišući taj predlog, aktuelni premijer Zdravko Krivokapić tada je rekao da bi formiranje manjinske vlade, uz podršku DPS-a bilo rizično.

– To bi bio visokorizični potez i ne znam gdje bi odveo Crnu Goru. Ne bi bilo dobro da neko ne usvoji budžet, a ko će ga sprovoditi je najmanje važno – rekao je prije oko mjesec dana Krivokapić.

Đeljošaj je tada predložio da novi premijer bude lider URA Dritan Abazović, a DPS Mila Đukanovića se ovim povodom tada nije oglašavao.

Vladimir Joković Foto: Vijesti, Savo Prelević / Ustupljene fotografije
Vladimir Joković

Joković prvi premijer iz Bulatovićeve stranke?

Socijalistička narodna partija Crne Gore nikada nije imala premijera Crne Gore, ali je imala premijera Savezne Republike Jugoslavije. Naime, 1998. godine krilo Momira Bulatovića u DPS-u se izdvojilo i formiralo novu stranku, upravo SNP. Oni su na parlamentarnim izborima iste godine osvojili 35,62% glasova i 29 mandata, plasirajući se na drugo mjesto iza Đukanovićeve koalicije Da živimo bolje. Ali nedugo potom, Bulatovićeva stranka je na saveznom nivou ušla u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije Slobodana Miloševića, a Bulatović je 20. maja 1998. godine izabran za predsjednika Vlade SRJ. Na tom mestu bio je za vreme NATO bombardovanja, a ostao je premijer sve do 4. novembra 2000. godine. Bulatovićeva vlada SRJ se tada suočavala sa otvorenom osptrukcijom vlade Crne Gore Mila Đukanovića. Danas SNP-om pokojnog Mome Bulatovića rukovodi Vladimir Joković.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
25.12.2021. 12:29

Ako bude ovako kako novine najavljuju, onda je to nedvosmilen dokaz da je Predsjednik CG Milo Djukanovic sjajan drzavnik, mudar i veliki covjek, i sto je medju politicirama visokg ranga raritet, Milo Djukanovic je izuzetno psten covjek. DPS kojeg je on stvarao i oblikovao, je nedvosmisleno najorganizovanija i najpostenija politicka partija na trenutnoj politickoj sceni Crne Gorer. Trebalo je izdrzat brutalne, prostacke, neistinite, gadne i prljave udare sadasnjih korumpiranih vladajucih i nevladajucih politickih organizacija, trebalo je izdrzati primitivnu i zlocincku raciju podlog srpskog okupatora i njihovih korumpiranih sluga.
Sto god da bude, i kad god da se povuce sa politicke scene, Milo Dukanovic ce uz vladiku Petra I Petrovica ostati priznati i vjeni obnovitelji utemeljitelj Crne Gore. Crnogoroski narodi, sasasnjihi i buducih generacija ostaju mu vjecno zahvalni. Eviva Montenegro! Za pravo cast i slobodu Crne Gore, neka bude borba neprestana i uspjesna. Dolje Srpski okupatori i njihove korumpirane sluge, svih boja i nijansi.

Sponzor

Najčitanije