Connect with us

Politika

ŽIVKOVIĆ: Aktuelna većina na narednim izborima ide u opoziciju

Published

on

Rezultat nikšićkih izbora i velika podrška koju je dobila Demokratska partija socijalista (DPS) ukazuje da će se, na narednim parlamentarnim izborima, aktuelna vladajuća većina na državnom nivou vratiti u opoziciju, ocijenio je bivši lider Liberalnog saveza Miodrag Živković.

On je u emisiji “Zumiranje” na Televiziji Crne Gore, kazao da je siguran da bi suverenistički građani, zajedno sa manjinskim partijama, zavrijedili ozbiljnu većinu od preko 55 odsto da se sjutra održe vanredni izbori u Crnoj Gori.

“Formalno na tim izborima nije pobijedila građanska Crna Gora”, rekao je Živković.

On je naveo da signal da je DPS sinoć uzeo preko 40 odsto glasova, da je Socijaldemokratska partija (SDP) bila na granici cenzusa, apsolutno govori kada se uzmu druge sredine u Crnoj Gori u kojima žive manjinski narodi, da su oni najveći garant da suverenistički glasači zajedno s njima daju taj pozitivni efekat.

“I da će se ovi “oslobodioci” na prvim narednim izborima vratiti odakle su došli”, kazao je Živković.

On je rekao da je siguran da nikšićki izbori nijesu reper za cijelu Crnu Goru i da se taj grad nije oslobodio, kako navode iz partija koje čine vlast na državnom nivou, prenosi RTCG.

“Nikšić se sinoć nije oslobodio i, u negativnom smislu, osjetiće novu vlast kao što je Crna Gora osjeća na državnom nivou”, ocijenio je Živković.

On smatra da je rezultat nikšićkih izbora očekivan.

“DPS me iznenadio sa dobrim izbornim rezultatom, nijesam očekivao da će dobiti toliko, jer bilo je prirodno očekivati da stranka po prvi put djeluje u opoziciji na državnom nivou može ponoviti rezultat, uobičajeno je da takve stranke padaju na prvim sljedećim izborima”, kazao je Živković.

Prema njegovim riječima, DPS je uspio da održi homogenim svoje biračko tijelo i napravi jedan zavidan rezultat.

Živković smatra da je dobrom rezultatu DPS-a doprinijelo to što su njegovu listu predvodili nekompromitovane osobe poput Sanje Damjanović i Jevta Erakovića.

On je kazao da SDP nije ispunio cenzus jer je jedan broj građana, koji bi ih i glasao, podržao DPS kao daleko jaču suverenističku partiju.

“I drugo, mislim da su napravili ozbiljnu političku grešku što svoju kampanju nijesu usmjerili prema kritici Građanskog pokreta URA, jer dijele slično biračko tijelo. Siguran sam da bi na taj način SDP jačao, a URA slabila”, rekao je Živković.

On je kazao da je Demokratski front, uz svu medijsku i novčanu pomoć iz Srbije, veliki gubitnik nikšićkih izbora, navodeći da i rezultat Demokrata, odnosno koalicije “Mir je naša nacija” takođe smatra lošim.

Tu listu su, kako je dodao, otvoreno predvodili predsjednik Skupštine i premijer, uz učešće gotovo cijele Vlade i podršku administratora Mitropolije crnogorsko – primorske Joanikija.

“Njihov izborni rezultat, uz kompletnu infrastrukturu Srpske crkve u Crnoj Gori, je svega 23 odsto. Zato ja kažem da je to loš izborni rezultat”, naveo je Živković.

On tvrdi da Demokrate nijesu građanska partija.

“Jer Crnu Goru vide kao srpsku Crnu Goru i uz lojalnost Srpske pravoslavne crkve mnogo su više za teokratski pristup, nego građanski”, rekao je Živković.

On je naveo da je URA u Nikšiću dobila ono što je i zaslužila.

“Abazović je sinoć rekao da mu je mnogo važnije od tog jednog mandata što je poražen DPS. Zamislite te prepotentnosti i licemerja, da kritikujete za poraz nekoga ko je 18 puta jači od vas, jer DPS je dobio 18 mandata, a URA jedan”, kazao je Živković.

On je ocijenio da su uslovi za održavanje izbora u Nikšiću bili daleko od regularnosti, iz epidemioloških razloga i nedozvoljenog miješanja druge države.

“Mediji i novac iz Srbije koji se slio u Nikšić apsolutno je favorizovao jednu izbornu stranu i ove izbore učinio potpuno neregularnim. To je trebalo spriječiti, ali, nažalost, nije imao ko da spriječi”, kazao je Živković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije