Connect with us

Politika

GI 21. MAJ: Crna Gora sve dublje tone u ekonomsku i socijalnu krizu

Published

on

Od kako je parlamentarna većina formirala novu Vladu, Crna Gora sve dublje tone u ekonomsku i socijalnu krizu. Raskošna nesposobnost nove vlasti dovela je do stope nezaposlenosti od preko 22 odsto i pada bruto društvenog proizvoda u prvom kvartalu ove godine od preko šesto odsto, navodi se u saopštenju Građanske inicijative 21. maj, koji potpisuju predsjednik Savjeta Miodrag Živkovićizvršni koordinator Ljubomir Filipović i programski koordinator Rade Bojović.

“Istovremeno, pad stranih investicija i sve veća razočaranost stranih ulagača dodatno vuče našu zemlju u ekonomski ponor, dok su vladina očekivanja od turističke sezone pretenciozna i nerealna. Odsustvo minimalnog dara za podsticanje preduzetničke ekonomije u bilo kom privrednom sektoru svjedoči o najnesposobnijoj višestranačkoj vladi koju je Crna Gora imala”, navode u saopštenju.

Vlast koja nije bila u stanju da donese budžet pola godine i koja pritom nije u stanju da makar milimetar odmakne u evropskim integracijama je, kako navode, dramatično štetočinska.

“Ova Vlada nije u stanju ni da pokrene projekte koji ne podliježu procedurama javnih nabavki ili prethodnom usvajanju budžeta, poput projekata koje direktno finansira Brisel a realizuju se u skladu sa EU pravilima”, ističe se u saopštenju.

Primjer je,. navode, izgradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju u iznosu od preko osam miliona eura, gdje je projektna dokumentacija pripremljena još prošle godine iz sredstava EU.

“Osim ovog zamrznutog projekta više od 10 miliona eura iz IPA fondova takođe su trenutno zarobljeni. Dok privreda vapi za finansijskim sredstvima i društvo se socijalno urušava tzv. ekspertska vlada se davi u diletantizmu i dezorijentaciji. Tako da i milosrdne kombinacije koje Vlada očekuje od Brisela i isforsiranih evropskih banaka a u vezi sa servisiranjem javnog duga ostaju u zapećku jedne rastrojene državne politike”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije