Connect with us

Politika

ŽIVKOVIĆ: Crnogorska državnost na udaru, moramo odgovoriti tom izazovu

Published

on

Crna Gora se nalazi na jednoj velikoj istorijskoj prekretnici kakvih je i do sada bilo, ali sam ubijeđen da ćemo odgovoriti i ovom velikom istorijskom izazovu – kazao je u razgovoru za Novu M predsjendik savjeta Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković.

Za Živkovića je nepojmnjivo isticanje simbola i zastave tuđe države dodajući da se to ne može desiti ni u jednoj uređenoj zemlji. Krivca za posljednja dešavanja vidi i u bivšoj vlasti.

Smatra da je Crna Gora u poslednjih 15 godina imala ozbiljan napredak, ali da se moglo i više.

– Međutim, kada suštinski to posmatramo, Crna Gora je bila sa malo sadržaja. Za ovih 15 godina malo je urađeno na emancipaciji, na obrazovanju. Crna Gora nije izgradila institucije kakve je trebala da izgradi, jer da ih je izgradila, ne bi joj se desilo ovo što joj se danas dešava – ističe on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora danas ima jedno ozbiljno posrnuće.

– Kada kažem posrnuće, mislim u svakom smislu. Na udaru je crnogorska državnost, nezavisnost, samobitnost. Crna Gora je na udaru jednog novog velikosrpskog projekta, nazvanog “Srpski svet”. Mi sada svi moramo da se mobilišemo, da odgovorimo tom velikom izazovu, da mu se suprostavimo i da Crnu Goru vratimo samoj sebi. Taj izazov jeste veliki, ali sam siguran da će Crna Gora odgovoriti tom izazovu, jer sam duboko ubijeđen da u Crnoj Gori živi mnogo, mnogo više građana koji je vole i poštuju, od onih koji bi učinili sve da ona nestane. Dakle, ubijeđen sam da se nalazimo na jednoj istorijskoj prekratnici kakvih je i do sada bilo svakako i da ćemo odogvoriti ovom velikom istorijskom izazovu – navodi Živković.

Crna Gora na taj izazov, smatra, mora odgovoriti samo građanskim vrijednostima. Na taj nasrtaj populizma, privitimizma i teokratije, poručuje, postoji samo jedan odgovor – ne spuštati se na taj nivo.

– Iz kojeg razloga? Zato što su na udaru one najveće naše vrijednosti. Upravo ih je pet, a to je: građanski karakter države, njena sekularnost, multikonfesionalnost, multivjernost i antifašizam. Ovih pet vrijednosti kada se skupe u jednu ruku, dobije se pesnica. To je ono što treba sada Crnoj Gori. Da stisne pesnicu, i da sa ovim najvećim i najznačajnijim vrijednostima koje su sadržaj Crne Gore, odgovori na ove izazove i siguran sam da su ove vrijednosti nešto što će građani Crne Gore znati da vrednuju, kao što su znali da vrednuju 2006. godine sve prednosti crnogorske nezavisnosti – dodaje Živković.

On ističe da je tužno posmatrati da policija i tužioci danas ne vide nijedno krivično djelo u isticanju zastava tuđe države na dan nezavisnosti u Crnoj Gori.

– Svi ćute. Ćutanjem nećemo ništa dobiti. Mi se ovome moramo ozbiljno argumentima suprotstaviti i ozbiljno pozvati državne organe da rade svoj posao. Kada državni organi rade svoj posao, mi ovdje nećemo imati nikakvog problema. Dakle, primitivnizmu se moramo suprotstaviti samo na jedan jedini način, a to je da svi smo jednaki pred zakonom i da svi poštujemo zakon, a oni koji ne poštuju da odgovaraju za to što ne poštuju – poručuje Živković.

Prema njegovom mišljenju, najveća je odgovornost bivše vlasti što je Crna Gora došla u ovu situaciju gdje su ugrožene naše najveće vrijednosti.

– Jer da je bivša vlast uradila dosta toga što je trebala da uradi na emancipaciji crnogorskog društva, na obrazovanju, na izgradnji državnih institucija, na izgradnji profesionalnih odnosa, jer funkacionisala je, priznaćemo mi to, kao polu privatna država. Mnogo toga bi danas bilo drugačije. Da smo samo imali jake državne, odgovorne i profesionalne institucije, mi nikada ne bismo došli u ovu vrstu problema i bilo bi najmanje važno ko je na vlasti u Crnoj Gori. Jer, te institucije su najbolji čuvar svake države – ističe on.

Crna Gora, poručuje Živković, mora opstati kao građanska država i samo tako može imati svoju budćnost.

Govoreći o Temeljnom ugovoru koji će biti potpisan između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, te da javnost nije upoznata sa tim dokumentom, Živković ističe da je transparentnost nebitna za one ljude u Crnoj Gori koji žele da potpišu ugovor.

– Činjenica da javnost ništa ne zna o jednom ugovoru 20-ih godina 21. vijeka, a treba država da ga potpiše u ime svih nas, dovoljno govori koliko je taj element javnosti, transparentnosti nebitan za ove ljude u Crnoj Gori koji žele da ga potpišu. Ono što mene najviše zabrinjava u tom ugovoru, jeste činjenica, a to će svakko biti osnovni sadržaj tog ugovora, da se SPC priznaje da je tradicionalna vjerska zajednica u Crnoj Gori, što je jedna gnusna i najveća laž. SPC u Crnoj Gori postoji od 1920. godine i nastala je time što je ukinuta CPC koja je imala našu tradiciju i bila je temelj našeg istorijskog i opstanka i nastanka. Dakle, ta laž da je SPC tradicionalna crkva ide na onom fonu koji se već odavno ovdje izgrađuje, a to je da na ovim prostorima nikada nijesu živjeli Crnogorci, da je ovdje oduvijek postojala samo SPC i da su živjeli Srbi, da je sve ovo ovdje srpska tradicija, da je ovo srpska kultura, da je ovdje samo srpski jezik, da su svi naši veliki preci, naši veliki državnici i sv. Petar Cetinjski i Njegoš i kralj Nikola, da su svi bili Srbi i da je istinita – kaže Živković.

Živković je mišljenja da iako unutar same vlasti postoje ozbiljna neslaganja između pojedinih partija, vezuje ih mržnja prema bivšoj vlasti i neskrivena mržnja prema svemu što je crnogorsko. Sa njima se, kaže, upravlja iz različitih centara moći.

– Jedan centar moći je vrh državni Srbije na čelu sa predsjednikom (Aleksandrom) Vučićem, drugi centar moći je SPC i imamo treći centar moći a to je medijski koncern Vijesti koji stoji iza URE kao političke grupacije. Dakle, taj nesklad kod ovih centara moći do sada je izazivao ozbiljne nesuglasice i mi vidimo da oni u parlamentu praktično imaju najvećeg protivnika upravo od onih političkih snaga koje su izabrale ovu vladu. Ono sto možemo očekivati u budućnosti je da ce se pokušati te razlike između raznih centara moći uravnoteziti i sasvim je očigledno nakon izbora novo srpskog patrijarha da će tu doći do usaglašavanja – smatra Živković.

Prema njegovom mišljenju, ništa se od toga ne bi desilo, da nije bilo podrške URE.

– URA je kvislinška politička struktura, kvislinška znači izdajnička politička struktura koja sada radi protiv interesa države Crne Gore i svih njenih građana koja je postala i nastala kao pontonski most za ostvarivanje velikosrpskog projekta u Crnoj Gori. Ništa se ovo ne bi moglo desiti bez podrške URE i velikosrpski projekat se u Crnoj Gori odrađuje preko političke strukture koja se be naziva URA a na posljednjim  izborima nastupila je kao koalicija “Crno na bijelo”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije