Connect with us

Sport

Bratić – Udovičić: Sport i mladi značajni za osnaživanje odnosa Crne Gore i Srbije

Published

on

Bratić je, kako su naveli iz MPNKS-a, izrazila punu podršku budućoj saradnji dvije zemlje, posebno u okviru školskog sporta, kroz koji bi animirali djecu koja nijesu u sistemu sporta i u klubovima

Sport i mladi imaju poseban značaj i potencijal za osnaživanje prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije, poručeno je na sastanku crnogorske ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesne Bratić sa ministrom omladine i sporta Srbije Vanjom Udovičićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) na sastanku u Beogradu, kome je prisustvovala i državna sekretarka MPNKS Milica Kadović, dogovoreni su modaliteti buduće saradnje dve države u obje oblasti.

Iz MPNKS-a su dodali da je dogovoreno direktno i institucionalno iniciranje programa i projekata.

“Tema sastanka bila je razmjena iskustava u prevazilaženju izazova sa kojima se mladi susrijeću, posebno u djelu prihvatanja vakcinacije, kvaliteta provođenja slobodnog vremena i obrazovnog ciklusa”, kazali su iz MPNKS-a.

Oni su naveli da su na sastanku razgovarali i o sportistima i organizatorima velikih sportskih takmičenja.

“Sistemi sporta i omladine su od vitalnog značaja za svako društvo”, kazali su iz MPNKS-a.

Oni su dodali da je institucionalna razmena iskustava i znanja izuzetno važna u vremenima pandemije, kako bi se pronašla optimalna rješenja za funkcionisanje i omladinskog i sportskog sektora.

“Ministri su istakli poseban značaj i potencijal koji sport i mladi imaju za osnaživanje prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije, za čiju optimalizaciju su dogovorili konkretne modalitete buduće saradnje dve države”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Udovičić je rekao da je jako važno da se napravi jedan vid druženja mladih, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji, u narednoj godini.

“To bi bio plodonosan model za obje zemlje. Želja mi je da, kroz utakmice i kampove, prvenstveno mislim na školski sport, organizujemo takmičenje na nacionalnom nivou između dvije zemlje”, rekao je Udovičičić.

On je ocijenio da bi mladi, kroz takav mehanizam, promovisali istorijski i kulturološki momenat obje zemlje.

Bratić je, kako su naveli iz MPNKS-a, izrazila punu podršku budućoj saradnji dvije zemlje, posebno u okviru školskog sporta, kroz koji bi animirali djecu koja nijesu u sistemu sporta i u klubovima.

„Crnogorski sportski savez broji mnogo manji broj sportskih društava u odnosu na broj škola u Crnoj Gori”, rekla je Bratić.

Ona je navela da je Ministarstvo ove godine pokušalo da animira profesore fizičkog vaspitanja da osnuju školska sportska društva, prevashodno zbog situacije sa koronavirusom.

“Sada sa novim direktorom Uprave za sport i mlade Markom Begovićem pokušaćemo da uključimo saveze jer mnogi klubovi koriste školske kapacitete za sebe”, rekla je Bratić.

Ona je poručila da se nada da će, na proljeće, Crna Gora moći da ugosti školska sportska društva iz Srbije i da će tako započeti popularizaciju školskog sporta u Crnoj Gori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije