Connect with us

Sport

FORMULA 1: 27 godina bez Sene

Published

on

Na današnji dan prije 27 godina godine sportska planeta je zaplakala – na trci za Veliku nagradu San Marina poginuo je legendarni vozač Formule 1 Aerton Sena.

 

Vikend na Autodromu Enco i Dino Ferari nosi epitet jednog od najtragičnijih u istoriji sporta. Tokom cijelog takmičenja dešavali su se teški incidenti, a sve je kulminiralo Seninom pogibijom u sedmom krugu trke.

Aerton je izgubio kontrolu nad bolidom Vilijamsa u krivini Tamburelo. Izletio je sa staze dok se kretao brzinom od 307 km/h i zabio se u betonski zid. Telemetrija je pokazala da se udar dogodio pri brzini 233 km/h.

Brazilcu je na licu mjesta ukazana pomoć, nedugo zatim prebačen je u bolnicu u Bolonji, ali spasa mu nije bilo.

Sam Aerton kao da je predosjećao tragediju. Tog jutra sastao se sa nekadašnjim “ljutim” rivalom Alanom Prostom. Razlog je bio ponovo pokretanje Asocijacije vozača koja bi imala zadatak da poveća bezbjednost u Formuli 1.

Trostruki šampion bio je potresen pogibijom Racenbergera dan ranije. Tek kasnije je otkriveno da je u bolidu imao austrijsku zastavu. Njome je, nakon trke, želio da oda priznanje nastradalom kolegi.

Sena je sahranjen u svom Sao Paulu. Tog dana na ulicama grada se okupilo gotovo tri miliona ljudi, što se smatra najposjećenijom sahranom ikada.

Brazilac je u karijeri ostvario 41. pobjedu, a još 39 puta se našao na pobjedničkom podijumu. Legendarni vozač je osvojio tri titule šampiona (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji F1.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije