Connect with us

Fudbal

Kad je srce puno: Oslabljena i hrabra Crna Gora stala na put Holandiji

Published

on

Foto: Savo Prelević (Vijesti)

Fudbalska reprezentacija remizirala protiv Holandije (2:2), iako je do 82. minuta imala dva gola minusa. Debitant Ilija Vukotić smanjio, Nikola Vujnović potpisao bod

Veličanstvena noć za crnogorsku fudbalsku reprezentaciju, čudesan meč za mladiće Iliju Vukotića i Nikolu Vujnovića, kakav momenat za reakciju po kojoj će se kvalifikacije za Mundijal u Kataru pamtiti dugo.

“Hrabri sokoli” su uzeli bod gigantu svjetskog fudbala, remizirali su sa Holandijom pod Goricom (2:2), iako je sve do desetak minuta prije kraja izgledalo da će “lale” dominantno slaviti i iz glavnog grada Crne Gore čekirati vizu za Katar naredne godine.

Fudbal je zaista posebna igra, gdje mali nije uvijek mali, a Crna Gora je odjednom porasla, izdigla se iz svih problema (igrala je bez Jovetića, Marušića, Kosovića, Nikole Vukčevića, Šćekića, Mugoše, Vešovića…) i našla snagu da izgubljeni meč pretvori u remi koji se pod Goricom slavio kao pobjeda.

Na kraju, Crna Gora je ta koja nije dala Holandiji da iz Podgorice ode na Mundijal kolo prije kraja kvalifikacija – golovi debitanta Vukotića u 82. i napadača Vujnovića bacili su u delirijum nešto manje od dvije hiljade navijača koji su se radovali kao da su “sokoli” uhvatili baraž.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Savo Prelević

Nažalost, nisu, šanse više ne postoje, ali večerašnji remi je i najbolja pozivnica da i u utorak tribine budu dobro popunjene u znak podrške ekipi Miodraga Radulovića.

Rival je Turska, kojoj su bodovi neophodni u borbi za drugo mjesto, nakon što je Norveška osvojila samo bod protiv Letonije.

Prvo poluvrijeme je najavilo da naša reprezentacija želi da se nametne rivalu, čak je prva i zaprijetila kada je probao u 17. minutu Vladimir Jovović. Tri minuta kasnije je Igor Vujačić šutirao glavom preko gola, da bi u 25. Holandija stigla do prednosti.

Neoprezan start Marka Jankovića, koji je nagazio Dejvija Klasena kada je izlazio s loptom iz šesnaesterca, bio je dovoljan da sudija Karlos del Sero Grande pokaže na bijelu tačku. Siguran izvođač je bio Memfis Depaj.

“Hrabri sokoli” su prihvatili izazov nakon primljenog gola, krenuli jače na posljednju liniju “lala” i shvatili da Virdžil van Dajk, Stefan de Fraj i ostali jesu veliki igrači, ali da nisu svemoćni.

Imali su gosti priliku i preko Arnauta Danjume, a onda je stigao momenat da Del Sero Grande dobro razmisli da li da dosudi penal i za našu selekciju.

Crna Gora Holandija
foto: Savo Prelević

Igrao se 39. minut kada je Marko Vukčević centrirao, a Milutin Osmajić šutirao glavom i pogodio u ruku Denzela Damfrisa. To je bilo očigledno, ali je procjena španskog arbitra – uz konsultaciju VAR sobe – da je ruka desnog beka Intera bila u prirodnom položaju.

Samo minut kasnije Crna Gora je mogla do izjednačenja iz odlične akcije Jankovića, koji je lako iz igre izbacio De Fraja, šutirao sa 20 metara, ali je golman Džastin Bajlou bio spreman za to…

Drugo poluvrijeme – dugo je bilo druga priča.

Odmah je Depaj petom matirao Matiju Šarkića i Holanđani su sve do 82. minuta imali kontrolu, uz jasnu i pomalo nadmenu poruku da im se više i ne igra, da je posao praktično odrađen.

Vratilo se to kao bumerang Luju van Galu, a Miodragu Raduloviću su izmjene donijele slavu.

Miodrag Radulović
foto: Savo Prelević

Vukotić je na pas večeras odličnog Milutina Osmajića rutinski pronašao put do mreže, a Vujnović glavom na centaršut Rista Radunovića izjednačio…

Holanđani u utorak kod kuće ne smiju da izgube od Norveške ako žele direktno na Mundijal, dok Norvežanina prijete Turci koji imaju isti broj bodova i za jedan bolju gol-razliku.

CRNA GORA – HOLANDIJA 2:2 (0:1)

Podgorica – Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.844. Sudija: Karlos del Sero Grande (Španija). Strijelci: Vujnović u 82. i Vujnović u 86. za Crnu Goru, Depaj (penal) u 25. i u 54. minutu za Holandiju. Žuti kartoni: Vujnović, Savić (Crna Gora), Damfris (Holandija).

Crna Gora: Šarkić – Vujačić, Savić, Tomašević (80. Raičković) – M. Vukčević, Hakšabanović (69. Vukotić), Janković (69. Božović), Radunović – Jovović (62. Vujnović), Osmajić – Đurđević (62. Bećiraj).

Holandija: Bajlou – Damfris, De Fraj (89. De Liht), Van Dajk, Blind – Vajnaldum (66. Kopmeiners), De Jong (78. Gravenberh), Klasen – Malen (46. Bergvajn), Danjuma (78. Lang), Depaj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije