Connect with us

Sport

KENDO: Kontinuitet uspjeha reprezentacije Crne Gore

Published

on

Tokom proteklog vikenda, 18.-19. septembra u Nišu održano je XI Balkansko prvenstvo u Kendou, na kome je ucestvovalo sedam zemalja. Crnogorska Kendo reprezentacija učestvovala je u smanjenom sastavu u skladu sa slabom finansijskom situacijom u kojoj se savez našao. Naša reprezentacija je uprkos tome, kao i do sad, nastavila kontinuitet uspjeha sa ovog takmičenja. Prvog dana je održano individualno takmičenje sa slJedećim rezultatima naše reprezentacije.

Milutin Nikitović osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji seniori 40+. Slađana Vučinić osvojila je srebro u konkurenciji seniorki. Dok je Ognjen Leković osvojio bronzu u pionirskoj konkurenciji. Drugog dana takmičenja naša seniorska muška reprezentacija se okitila srebrnom medaljom u konkurenciji 9 ekipa. I ovo Balkansko prvenstvo, kao mnoga prethodna možemo ocijeniti uspješnim, što u kontinuitetu dokazuje poseban kvalitet Kendoa u Crnoj Gori. Naši takmičari su prethodnih godina u par navrata bili prvaci Balkana u ekipnoj konkurenciji. Na Balkanu je trenutno jedino Srbija trofejnija od naše reprezentacije, pri tome se mora istaći da su muški seniori Srbije ekipno aktuelni vicešampioni Evrope.

Kendo je borilačka vještina bazirana na upotrebi japanskog bambusovog mača koji kao osnov ima principe samurajske borbe katanom. U Japanu je ovaj sport najpopularniji. A Kendo Savez Japana ima 1,8 miliona registrovanih članova.

Kendo savez Crne Gore u saradnji sa Kendo klubom Budućnost već dvije godine radi na razvoju Evropskog – Olimpijskog Mačevanja. Mačevanje je jedan od sportova koji su bili na prvim Olimpijskim Igrama još daleke 1896 god. Mačevanja nije bilo na prostoru Crne Gore sve dok Kendo savez nije počeo da radi na njegovom razvoju u okviru sekcije kluba Budućnost. Nadamo se u dogledno vrijeme da če se sekcije pretvoriti u klubove, i na taj način doći do stvaranja Mačevalačkog Saveza Crne Gore, što će biti definitivan doprinos Keno Saveza opštem interesu sporta u Crnoj Gori

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije