Connect with us

Sport

TENISKI SAVEZ CRNE GORE: Podnijećemo prijavu protiv Udruženja teniskih profesionalaca i novinara Vijesti Aleksandra Radovića

Published

on

Reagujemo na maliciozne tekstove takozvanog Udruženja teniskih profesionalaca koje je formirano sa ciljem unižavanja i omalovažavanja rezultata Teniskog saveza Crna Gore od osoba koje se lažno predstavljaju kao teniski treneri i stručnjaci, kazali su iz Teniskog saveza Crne Gore.

“U cilju upoznavanja teniske i cjelokupne javnosti sa namjerama nekolicine osoba dužni smo reći da Nenad Đurić nije teniski trener i da se lažno predstavlja. Đurić nema adekvatno obrazovanje i nije licencirani trener kod Teniskog saveza Crne Gore. Jedini igrač sa kojim je prebacivao lopticu preko mreže je njegov sin koga je sa, kako sam kaže, 11 godina odveo da igra za drugu državu. On je svoj i put svoje porodice vezao za neku drugu zemlju i nije nam jasno zašto se nalazi prozvan da rješava teniska pitanja u Crnoj Gori” , saopštili su iz Teniskog saveza Crne Gore.

Ako i trenira nekog, dodaju, onda je to najbolji poziv za državne organe i sportsku inspekciju da reaguje jer pomenuta osoba nije licencirani trener kod TSCG. Na taj način krši nekoliko zakona države Crne Gore i nadležni bi morali da reaguju. Ista je situacija i sa još dva osnivača pomenutog udruženja.

“Đurić dalje navodi da nije bilo podrške za njegovog sina koji je tada imao 10 godina. Ne znamo kakvu je podršku Đurić želio, ali svi sportski i drugi radnici po logici stvari znaju da je uzrast od 10 godina daleko od nekog uzrasta u kome se bilo gdje u svijetu neko proglašava za sportistu od izuzetne važnosti da bi na bilo koji način bio stipendista TSCG ili nekog drugog saveza. Ako je bilo kome poznato da je neki sportista dobio stipendiju sa 10 godina molimo da nas upoznate sa tim slučajem. Osim toga, TSCG mu nije stajao ne putu teniskog razvoja.

Đurić dalje pominje sistem, koji je na portalu Vijesti pominjao i Vaso Tomović, inače brat novinara Vijesti Aleksandra Radovića, koji koristi svaku priliku da bezrazložno tekstovima svog brata napada i unižava TSCG.  Ovakav neprofesionalan rad jednog novinara koncerna Vijesti je nezamisliv u modernom svijetu, jer mediji se ne koriste u lične svrhe već za stvari od važnosti za društvo.

Pošto pomenuti ne znaju ništa o sportskim sistemima dužni smo da radi javnosti kažemo da sistem koji je uspostavio TSCG daje velike rezultate i da se svake godine po pet juniora iz Crne Gore nalaze u top 100 u Evropi. Što nije bio slučaj nikada u istoriji našeg tenisa, a naročito ne u periodu kada su savez vodili neki drugi, a koje su članovi ovog udruženja podržavali” , kazali su iz Teniskog saveza.

Dolaskom novog rukovodstva, ističu iz Teniskog saveza, praksa koju su oni podržavali je nestala. A kakva je bila, objasniće.

“Preuzimanjem saveza zatekli smo oko 50 hiljada eura duga. U tom periodu gotovo da nije bilo domaćih takmičenja, a od međunarodnih turnira imali smo samo juniorski Montenegro open koji je organizovao TK „Nec“. Savez nije imao internet sajt, nijesu postojale rang liste, pravilnici i poslovnici, nikakva pređašnja dokumentacija i arhiva, niti je savez imao kancelarije. Svi teniski centri bili su u teškom stanju a dopušteno je rušenje terena TK „Nec“ i TK „Gorica“. Jednostavno, TSCG nije imao nikakvu vrijednost, a dugovi su pravljeni da bi se većinom zadovoljile lične ambicije. Naši juniori nijesu znali kako izgleda igrati za reprezentaciju niti su učestvovali na zvaničnim takmičenjima kakva su Samer i Vinter kup. Odlazak naših tenisera na Evropska prvenstva bio je revijalnog karaktera”, ističu u saopštenju.

Prema njihovim riječima danas je TSCG moderan savez. Ima kompletnu infrastrukturu. Oko 80 takmičenja iz kalendara TSCG, 15 međunarodnih turnira u odnosu na onaj jedan kada smo naslijedili savez. TSCG je vratio sve dugove i odavno je jedan od rijetkih saveza za pozitivnim poslovanjem. Na internacionalnim turnirima u Crnoj Gori gotovo svi crnogorski takmičari osvojili su bodove. Čak je mladi i talentovani Đurić preko 50% svojih osvojenih bodova, osvojio na turnirima u Crnoj Gori. Sve naše juniorske selekcije učestvuju na Samer i Vinter kupovima i Evropskim prvenstvima.

“Pravilnici TSCG jasno i nedvosmisleno nalažu ko će po rezultatu nastupati za reprezentaciju Crne Gore. Za razliku od vremena kada je jedan od osnivača ovog udruženja, Marko Begović koji se takođe lažno predstavlja javnosti kao teniski stručnjak i trener, jer to nije, bio stalni član reprezentacije bez ijednog dobijenog meča u profesionalnoj konkurenciji. Nikada na fjučers turnirima, najniže kategorije, nije prošao prvo kolo. Inače, ni on nema trenersku licencu i nije po zakonu u mogućnosti da obavlja taj posao, a obavlja ga. Predstavlja se i kao kapiten teniske reprezentacije što nikada nije bio jer u tenisu ne postoji kapiten kao u ostalim sportovima, a naziv kapiten koristi se za selektora koji može biti i igrač u isto vrijeme.

Nadležni organi moraju da stanu na kraj ovakvoj praksi da se nelicencirani treneri bave trenerskim poslom i na taj način krše nekoliko zakona. Zakon o sportu, a zatim i neke iz domena privrednog kriminala ne plaćajući porez državi. Zamislite da vas u bolnici operiše neko ko nema diplomu ljekara. Te osobe se javnosti predstavljaju kao treneri, a mi javnost obavještavamo da oni nijesu treneri, da nemaju trenersku licencu i da ne mogu u Crnoj Gori da se bave trenerskim poslom”, kažu iz Teniskog saveza Crne Gore.

TSCG, dodaju, sada ima svoje kancelarije i svoju kuću. Sa ponosom ističu da su od Glavnog grada dobili preko 20 hiljada kvadratnih metara zemlje za nacionalni centar, i time uvećali i finansijsku vrijednost saveza za oko pet miliona eura. Njihovi najbolji teniseri primaju godišnje stipendije. Samo u posljednje tri godine  isplatili su oko 100 hiljada eura stipendija. Što čini 50% novca koji dobijaju od države. Teniski savez je uradio nekoliko seminara za trenere i sudije zajedno sa ITF-om i na taj način edukovao kadrove.Veoma su ponosni na organizaciju Fed i Dejvis kup takmičenja u Crnoj Gori, prvi put u istoriji. Ljubitelji tenisa imali su prilike da vide osim naše Danke Kovinić i Karolinu Vožnjacki, tada prvu teniserku svijeta, kao i najveće teniserke današnjice iz top 50 na svijetu: Elenu Ostapenko, Ons Žabur, Mariju Sakari, Anet Kontaveit…i druge. Od strane ITF su ocijenjeni sa najvećim ocjenama za organizaciju ovih takmičenja.

“Uspjeli smo da u saradnji sa COK-om i opštinama sačuvamo i obnovimo određene teniske centre. U Ulcinju imamo reprezentativan centar u vlasništvu TK Bellevue, dok su tereni na Slovenskoj plaži obnovljeni za održavanje Igara malih zemalja. O kakvom je sistemu riječ shvatićete ne od nekakvog udruženja bez stručnjaka koji se lažno izdaju za nešto što nijesu, već od Evropske teniske asocijacije koja je nagradila TSCG kao najbržu rastuću tenisku zemlju za 2019. godinu, i od Svjetske teniske federacije koja je dodijelila najveće svjetsko priznanje za doprinos razvoju tenisa predsjedniku Rašoviću na godišnjoj skupštini u Orlandu, SAD. Predsjednik ITF Dejvid Hagerti, bio je gost TSCG u radnoj posjeti kada je najavio pomoć za izgradnju nacionalnog teniskog centra, što je prvi put u istoriji da osoba ovog značaja dolazi u Crnu Goru”, navode u saopštenju.

Kako su još kazali iz Teniskog saveza, da je teniska porodica jedinstvena, govori podatak da je aktuelno rukovodstvo dobilo punu podršku za nastavak ovog puta i u naredne četiri godine. Zbog svega navedenog i truda koji smo uložili da od jednog amaterskog, i saveza koji je služio za ličnu afirmaciju kakav je bio u vrijeme preuzimanja, napravimo moderan savez i tenisku kuću svih tenisera i teniskih radnika, najavljujemo tužbu za unižavanje dostojanstva i ugleda TSCG, protiv osoba koje su se obraćale putem Aleksandra Radovića u Vijestima. To će biti nauk svima da prije nego krenu sa niskim podmetačinama i lažima protiv bilo koga, dobro razmisle. Očigledno je da njima smeta red i zakon, a najviše jednaka šansa za svakog, jer na taj način ne može se manipulisati ni ljudima ni rezultatima.

Podsjećaju, Teniski savez će i dalje nastaviti da ulaže u mlade nade kako bi i u narednim godinama ostvarivali vrhunske rezultate. Izgradnjom nacionalnog teniskog centra  gotovo svi crnogorski kadrovi i talenti dobiće mjesto gdje će moći da treniraju i napreduju, a njihovi troškovi biće svedeni na minimum.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije