Connect with us

Region

BEOGRAD: Privođenje antivaksera, među njima sestra Milice Dabović

Published

on

Jelica i Milica Dabović (FOTO: Republika)

Pored Jovane Stojković, koja je danas privedena zbog širenja neprovjerene i naučno neutemeljene propagande protiv vakcinisanja, policija se pojavila i na vratima Jelice Dabović, najstarije sestre nekadašnjih košarkašica Ane i Milice Dabović.

Dabovićeva koja je javnosti najpoznatija po svojim kontroverznim nastupima, javnom svjedočenju o zlostavljanju koje je trpjela od oca, partnerke, kolega poznata je i kao veliki protivnik vakcinisanja.

Dabovićeva je privedena danas u prostorije SBPOK gdje je ispitana u okviru akcije koju je policija pokrenula protiv antivaksera.

Policija je jutros došla u stan srpske političarke, psihoterapeutkinje i predsjednice pokreta Živim za Srbiju Jovane Stojković sa nalogom za pretres.

Prema nezvaničnim informacijama, određeno joj je zadržavanje.

Međutim, ovo nije prvi put da je Stojkovićeva imala “problem” zbog svojih stavova. Ona je ranije optužena za to što je, kako su utvrdili epidemiolozi, buknula epidemija malih boginja, u oktobru 2017. godine, što je tokom te i sljedeće godine odnijelo 15 života.

Protiv nje je 2018. godine pokrenut postupak pred Sudom časti Regionalne ljekarske komore Beograda za oduzimanje licence za rad, zbog širenja antivakcinalističkih ideja i odvraćanja roditelja od vakcinacije njihove djece. Međutim, ubrzo je taj isti postupak prekinut. Kako je tada rečeno – “Njeni medijski nastupi nisu dovoljan razlog za vođenje postupka za oduzimanje licence.”

Jovana Stojković

Ono što je već rečeno 2018. godine – da nju jednim od najopasnijih antivakcinalista čini upravo činjenica da je ljekarka, pa su ljudi skloni da njene stavove uzimaju ozbiljnije, aktuelno je i danas u toku pandemije koronavirusa u Srbiji. Pored toga što je ljekarka, ona je predsjednica pokreta Živim za Srbiju, koji je zajedno sa Levijatanom izašao i na parlamentarne izbore, te svaka njena izrečena misao može da utiče na veliki broj ljudi, a to je naročito opasno kada se tiče zdravlja nacije.

Na stranici Vikipedije o Jovani Stojković piše da “u svojim društvenim angažmanima je od 2015. godine poznata kao nasljednik Slađane Velkov na čelu antivakcinalnog pokreta u Srbiji i organizator uličnih i drugih vrsta protesta i tribina protiv obavezne vakcinacije”.

Pored toga što se bori protiv obavezne vakcinacije, ona se protivi i nošenju zaštitnih maski. Pokret “Živim za Srbiju” je na Jutjubu objavio i snimak njihovog podnošenja zahtjeva ministru prosvete Šarčeviću protiv nošenja maski.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije