Connect with us

Svijet

BORELJ: Dogovorio sam se sa Kurtijem da sastanak sa Vučićem bude pre kraja juna

Published

on

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da se dogovorio sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bude prije kraja juna.

Borelj je dodao da će tačan datum biti određen u predstojećem periodu.

„Evropski put Kosova vodi preko dijaloga. Nema drugog puta, nema alternative. Postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji ondosa sa Srbijom je ključan za napredak na evropskom putu. Bez toga taj put će biti blokiran“, istakao je Borelj.

„Ne možemo baciti niz vodu ono što smo sa prethodnim vladama uradili. To morate shvatiti kako bi smo nastavili proces, sa kojim se svakako kasni, a koji bi trebalo da donese rezultate. Neće biti lako, nece biti ni prijatno, ali bi zbog koristi svih građana Kosova, Srbije i Zapadnog Balkana, taj proces morao brzo da bude nastavljen i da sastanak na najvišem nivou organizujemo brzo. Ne želim ponovo da pominjem rokove, ali vi i ja smo se dogovorili da to bude prije kraja juna”, dodao je Borelj.

Kurti je na svom Tviter nalogu napisao da „projekat EU za mir, demokratiju i dobrostanje ne smije da bude uzet zdravo za gotovo. On mora biti branjen. Visokog predstavnika EU Žozepa Borelja uvjerio sam da je Kosovo posvećeno dijalogu i potvrdio sam svoje učešće na večeri šest lidera Zapadnog Balkana 18. maja u Briselu“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije