Connect with us

Svijet

DA LI SU UGROŽENA PRAVA ŽENA: Turska se povlači iz Istanbulske konvencije

Published

on

Foto: EPA-EFE

Konvencija Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatija kao Istanbulska konvencija, je potpisana u maju 2011. godine. Turska je odustala od nje, ali je nejasno zašto sada i koliko će to ugroziti žene.

Mnogi je smatraju izuzetno važnim međunarodnim dokumentom jer štiti ljudska prava. Njena svrha jeste zaštititi žene od svih oblika nasilja, suzbiti njihovo diskriminisanje i promovisati ravnopravnosti između žena i muškaraca. Takođe pomaže organizacijama i tijelima koja su zadužena za sprovođenje zakona da što efikasnije djeluju u cilju provođenja prethodno navedenih stavki.

Upravo svrha ove konvencije i govori o tome da bi prava žena mogla biti ozbiljno ugrožena ukoliko bi države prestale poštovati ono što je dogovoreno.

Sve članice Evropske unije i dodatnih 45 država su potpisale Konvenciju, a ratifikovale su je njih 34 (prva je to učinila Republika Turska, u martu 2012. godine). Bosna i Hercegovina je godinu kasnije, kao članica Vijeća Evrope, takođe ratifikovala i time postala šesta zemlja po redu koja se zauzela za prava žena.

Šta Konvencija sadrži?

Konvencija ima 81 članak podijeljen u 12 poglavlja koji se temelje na “4P” modelu: prevention (prevencija), protection and support of victims (zaštita žrtava i podrška žrtvama), prosecution of offenders (krivično gonjenje počinitelja) i integrated policies (integrirane politike).

Potpisnice su se obavezale da neće praviti bilo kakvu vrstu razlika na osnovu pola, rase, boje kože, jezika, religije, političkog mišljenja, itd.

Ideja za uspostavljanje Konvencije je vezana za porodično nasilje koje se dogodilo u Republici Turskoj prije 19 godina. Nahida Opuz je pokrenula postupak na Evropskom sudu za ljudska prava nakon što je suprug pokušao ubiti. Ubio je njenu majku i osuđen je na samo tri mjeseca zatvora.

Zbog čega je Republika Turska odustala?

Prije deset dana, usred noći, vlada Republike Turske je objavila da se povlači iz Konvencije. Kao razlog povlačenja je navedeno da su određene grupe koji podržavaju homoseksualizam pokušale manipulisati Konvencijom te su tako ugrozile postojanje tradicionalne porodice.

Naravno, nije ni trebalo očekivati da će vlada podržati djelovanje bilo kakvih manjinskih grupa koje se kose sa vjerovanjem za koje smatra da je jedino ispravno i to je sasvim razumljivo u ovakvim okolnostima. Međutim, građanima je u saopštenju trebalo detaljnije objasniti koji su to konkretno pojedinci ili organizacije imale tendenciju da utiču na Konvenciju.

Veliki broj smrtnih slučajeva

Odluka o povlačenju Republike Turske iz Konvencije je bila povod za organizovanje protesta. Zvaničnici su izjavili da ovo ni u kom slučaju ne znači da će država prestati brinuti o pravima žena, ali učesnici protesta nisu uvjereni u to.

Prema podacima platforme We Will Stop Femicide, ubijeno je 77 žena u Republici Turskoj od početka ove godine. Naveli su da je u 2020. godini ubijeno čak 409 žena.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije