Connect with us

Evropa

DISELDORF: Helikopterima rastjeruju ljude, zabranjeno sjedjenje po klupama i stajanje u mjestu

Published

on

Gradska uprava Diseldorfa donijela je odluku kojom se građanima na glavnim šetalištima u gradu i uz rijeku Rajnu zabranjuje zadržavanje na jednom mjestu.

Kako piše njemački list “Špigl”, s dolaskom sunčanih dana popularno šetalište na rijeci Rajni u Diseldorfu je preplavilo na hiljade ljudi, koji su šetali ili sjedjeli uživajući u suncu. Međutim, reagovala je gradska uprava, koja je zabranila građanima da se zadržavaju na jednom mjestu.

Zabrana će ostati na snazi do 14. marta.

Tako su proteklog vikenda šetači na Rajni, koji su se zaustavljali da popiju kafu, nešto pojedu ili su planirali piknik zauzimajući svaku slobodnu površinu na okolnim travnjacima, pozivani putem megafona da – krenu dalje.

Politički magazin “Špigl” svoj reportažni zapis o tome počinje ovako: “Iz zvučnika kombija komunalnih redara odjekuje strogi muški glas, koji poručuje: Nema zadržavanja! Ova služba s policijom nadgleda pridržavanje novih pravila, čije nepoštovanje predstavlja kršenje javnog reda i mira. Drugim riječima: ako sjednete na klupu da pojedete sladoled, ako jednostavno zastanete i uživate u pogledu na nebo, rizikujete kaznu u visini od 50 eura.”

U članku se opisuje i situacija koja je vladala prije desetak dana, tokom pretprošlog vikenda i navodi se da su brojni policajci i komunalni redari patrolirali “zabranjenom zonom” grada.

Jedan njemački građanin je pokušao da spriječi sprovođenje zabrane podnošenjem tužbe po hitnom postupku, ali je u petak po podne Upravni sud odbacio njegovu tužbu. Sud je u obrazloženju saopštio da je “zdravlje stanovništva važnije od privatnih interesa tužioca”.

S druge strane, “Špigl” piše i o situaciji u drugim njemačklim gradovima u kojima su vlasti na teren poslale brojne policajce i komunalne radnike kako bi nadzirali koriste li građani zaštitne maske i na otvorenom. Tako je u Hamburgu jedan policijski helikopter kružio iznad parka Alster, kako bi se spriječilo da dođe do većih okupljanja ljudi.

U petak je u tom gradu došlo i do velike potjere, u stilu holivudskih akcijskih filmova. Jedan mladić je, u trenutku kada je pored njega prolazila policijska patrola, grlio svoje prijatelje i pozdravljao se s njima. Kada su policajci pokušali da ga legitimišu, mladić je pobjegao, a policija je krenula u poteru za njim.

Ipak, najnovije mere u Diseldorfu imale su efekta. Ljudi je manje na šetalištima, ali i sve više njih počelo je da zbija šale s namjerama vlasti. Pri tome, citirana je jedna mlada majka koja je s djetetom u krilu na trenutak sjela na klupu i koja je rekla da se prešla granica i da taj osjećaj imaju i oni koji su do sada podržavali sve mjere njemačke vlade.

Samo što je sjela, nastavlja se u “Špiglu” dvoje komunalnih redara ljubazno su od nje zatraži da ustane i krene dalje, uz opasku: “Danas ćemo vam dati samo opomenu”. Mama poslušno ustaje, a petogodišnji sin je pita: “Da li smo nešto zabrljali?” “Špigl” je naveo još jednu bizarnu situaciju, a radi se o četvoročlanoj porodici, koja je izašla u šetnju i za trenutak sjela na klupu i htjela nešto da pojede. Dobili su opomenu uz poruku: “Jesti bez maske je u redu, ali samo dok šetate”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije