Connect with us

Evropa

EVROPA: Prošle nedjelje milion novih slučajeva koronavirusa

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Evropa je prošle nedjelje zabilježila milion novih slučajeva koronavirusa, što je devet odsto više u odnosu na prethodnu nedjelju, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije, koja je precizirala i da je broj zaraženih počeo ponovo da raste posle šestonedjeljnog pada.

Među teško pogođenim mjestima je predgrađe Milana, u naselju Bolate, gdje je virus veoma brzo zahvatio jaslice i susjednu osnovnu školu. Za samo nekoliko dana zarazilo se 45 djece i 14 zaposlenih.

Analize su pokazale da je riječ o izuzetno zaraznoj varijanti virusa koja se prvi put pojavila u Engleskoj krajem prošle godine. Nagli porast infekcija doveo je do uvođenja novih ograničenja na cijelom kontinentu.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge kazao je da su novi sojevi koronavirusa koji se znatno brže šire jedan od razloga za nagli skok broja zaraženih, ali i popuštanje mjera i otvaranje u pojedinim državama „na način koji nije siguran i kontrolisan“.

Britanska varijanta značajno se proširila u 27 država Evrope a preovlađujuća je u najmanje deset zemalja: Britaniji, Danskoj, Italiji, Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji, Portugalu ali i Izraelu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije