Connect with us

Evropa

IRSKI SUD: Crnogorski diler ključni svjedok za bombaški napad u Belfastu

Published

on

Osuđeni crnogorski diler droge Armin Kasapović bio je glavni svjedok optužbe za bombaški napad Irske republikanske armije (IRA) u Belfastu ali je presuda pala jer nije objelodanjeno da je svjedok osuđen za trgovinu narkoticima. Usljed te činjenice, suđenje za ovaj bombaški napad biće održano ponovo

Kako prenosi portal irskog nacionalnog javnog emitera, 43-godišnji Robert O’Liri iz Klensi Rouda, Finglas u Dablinu, inače prodavac automobila iz Dablina, ide opet pred sud zbog optužbi za članstvo u IRA.

Navodi se da se O’Liri izjasnio kako nije kriv, ali je osuđen pred Specijalnim krivičnim sudom u oktobru 2020.godine i osuđen je na tri godine zatvora.

Na suđenju se saznalo da je on isporučio automobil Škoda Oktavia koji je koristila Nova IRA kada su postavili bombu ispod službenog džipa policijske agencije u golf klubu Shandon Park u Belfastu u junu 2019.godine.

Međutim, kasnije se ispostavilo da timu odbrane O’Lirija nije rečeno da je glavni svjedok optužbe na suđenju, predstavljen kao Nik Kasapi, diler droge.

Kasapi se, rekla je odbrana, izjasnio krivim po dvije tačke optužnice za posjedovanje droge za prodaju ili snabdijevanje pred Krivičnim sudom okruga Dablin u maju 2016.godine i osuđen je na dvije i po godine zatvora.

Kako prenosi portal irskog javnog emitera, Kasapi, a ustvari Armin Kasapović, takođe je naveden u sudskim spisima kao vlasnik kompanije pod nazivom Milenijum motors i bio je tražen u Crnoj Gori zbog krivičnih djela vezanih za drogu koja uključuju prodaju ili nabavku kanabisa u vrijednosti od dva miliona eura.

Tvrdilo se da je ova informacija uskraćena od odbrane uprkos ponovljenim zahtjevima za objelodanjivanje.

„Da su ove činjenice bile poznate prije suđenja, one bi uticale na kredibilitet svjedoka“, navodi se u podnesku odbrane.

Čelnik javnog tužilaštva nije se usprotivio prijavi i Apelacioni sud je odlučivao da li će se O’Liri, koji je u zatvoru posljednjih 15 mjeseci, suočiti sa ponovljenim suđenjem. Pušten je uz kauciju.

Predsjednik suda, sudija Birmingem, rekao je da su okolnosti koje su dovele do toga da je tužilaštvo odlučilo da se ne protivi zahtjevu za poništavanje osuđujuće presude „neuobičajene“ i da slučaj sada treba da bude istražen.

„Situacija u kojoj je svjedok ranije osuđivan, a ova osuda nije objelodanjena je nezadovoljavajuća“, rekao je sudija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije