Connect with us

Evropa

NJEMAČKA: Katolički zvaničnici mole novinare za “tišinu” u vezi sa prijavom zlostavljanja djece

Published

on

Katedrala u Kelnu. Foto: pixabay

Novinari su napustili konferenciju za štampu u Kelnu nakon što su od njih crkveni zvaničnici zatražili da potpišu sporazum o povjerljivosti. Zvaničnici su trebali da razgovaraju o pitanjima oko ključnog izvještaja o zlostavljanju djece.

Dok je Katoličku crkvu potresao skandal sa zlostavljanjem djece u Njemačkoj, novinari su napustili konferenciju za štampu koju su u utorak organizovali predstavnici crkve.

Nadbiskupija u Kelnu sazvala je konferenciju za štampu na kojoj bi se raspravljalo o neobjavljenom izvještaju o zlostavljanju djece. Konkretno, crkveni zvaničnici trebali su da objasne pitanja u vezi sa metodologijom izvještaja. Ova pitanja su, barem prema riječima Kelnskog nadbiskupa Rajnera Maria Voelkija, bila razlog uskraćivanja dokumenta javnosti u sadašnjem obliku.

Predstavnici crkve rekli su da će novinarima pokazati redigovanu verziju dokumenta. Takođe su zatražili od novinara da potpišu obećanje da će sadržaj biti „tajan“, uključujući informacije o zločinima, navodnim počiniocima i umiješanim crkvenim zvaničnicima.

„Novinar se obavezuje da će apsolutno ćutati u vezi s tim informacijama“, navodi se u sporazumu.

Svih osam novinara pozvanih na događaj odbili su da potpišu izjavu.

Kardinal Voelki je prije dvije godine obećao nezavisnu i sveobuhvatnu istragu seksualnog zlostavljanja u svojoj biskupiji. Međutim, u oktobru 2020. godine, žrtvama je rečeno da izvještaj koji slijedi nije „pravno vodonepropusan“ i da sadrži „nedopustive predrasude“.

Nova verzija izvještaja očekuje se u martu.

Odluka o zadržavanju dokumenta dok se ne preradi već je izazvala reakciju u Njemačkoj. Advokatska kancelarija koja je sastavila izvještaj takođe je osudila kašnjenje.

Sam Voelki se suočava sa optužbama da nije obavijestio Vatikan o navodima o seksualnom zlostavljanju.

 

(dw.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije