Connect with us

Evropa

NJEMAČKI METEOROLOZI NAJAVLJUJU: Pašće crveni ili “krvavi” snijeg

Published

on

Meteorolozi u Njemačkoj upozorili su da je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili krvavi snijeg, neobičan meteorološki fenomen koji izazivaju ekstremne vremenske prilike.

 Susrešće se hladan vazduh koji dolazi iz Skandinavije na sjever Njemačke i donosi snijeg i oluje, a meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snijega, kao i topao vazduh iz Sahare koji donosi temperature od 16 stepeni.

Vazduh iz Sahare sa sobom nosi čestice pijeska koje će obojiti snijeg u crveno, prenosi SNA news.

Andreas Fridrih iz Njemačkog meteorološkog servisa objasnio je za njemačke medije da se pojava crvenog snijega događa kada se čestice pijeska i višim slojevima atmosfere pomiješaju sa kristalima snijega koji padaju na zemlju – potom se zajedno talože i tako oboje snijeg u crveno.

Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega.

Na sajtu Njemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije