Connect with us

Evropa

ODLUKOM PARLAMENTA: Grčka udvostručila širinu teritorijalnih voda na Jonskom moru

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Skupština Grčke je izglasala zakon kojim se teritorijalne vode proširuju na Jonskom moru sa šest na 12 nautičkih milja.

U rijetko jedinstvenom glasanju, završenom sa 284:0, predstavnici četiri opozicione stranke u parlamentu s 300 mjesta podržali su vladu desnog centra, dok su članovi grčke Komunističke partije bili uzdržani.

Iako taj potez ne utiče direktno na spor oko pomorske granice s Turskom na Egejskom moru, na istoku, premijer Kirijakos Micotakis rekao je poslanicima da Grčka počinje da čvršće vodi spoljnu politiku.

„Ovo je jasna poruka onima koji našoj zemlji pokušavaju da oduzmu prava“, rekao je Micotakis.

Proširenjem na Jonskom moru se podvlači pravo Grčke da sprovede Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora, kojom je 1982. dopuštena širina teritorijalnih voda od 12 milja.

U brzom odgovoru na odluku Skupštine Grčke o proširenju teritorijalnih voda u Jonskom moru, Turska je upozorila da bi proširenje voda u Egejskom moru, smatrala „uzrokom rata“, jer bi joj time zbog gustog rasporeda grčkih ostrva bio blokiran pristup međunarodnim vodama.

„Naš stav je da se teritorijalne vode u tom moru ne mogu jednostrano proširiti na način koji našoj zemlji i trećim zemljama ograničava slobodu plovidbe i pristup otvorenim morima“, poručuju turski zvaničnici.

Grčka je prošle godine sklopila sporazume s Italijom i Egiptom o razgraničenju oblasti za istraživanje podmorja i u pregovorima je sa Albanijom da spor o granici na moru iznesu pred međunarodni sud.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije