Connect with us

Evropa

OKRŠAJI U PARIZU: Demonstranti brutalno protiv policijske brutalnosti

Published

on

Foto: Screenshot/Youtube

Hiljade demonstranta okupilo se na ulicama Pariza, protestujući protiv policijske brutalnosti i planova bezbjednosne politike predsjednika Emanuela Makrona za koje tvrde da podriva građanske slobode.

Policija je na protestima upotrijebila suzavac, nakon što su demonstranti ispalili vatromet u njihovom pravcu, a grupa mladića razbila je izlog jedne prodavnice. Okršaji traju satima, a zapaljeno je više vozila. Porazbijani su izlozi i bankomati, a demonstranti prave barikade na ulicama.

Demonstranti su nosili transparente „Francuska – zemlja policijskih prava” i „Povucite zakon o bezbjednosti”.

Ovo je nastavak nasilnih sukoba između demonstranata i policije koji su se desili i prošle nedjelje.

Makronova stranka je saopštila da će načiniti izmene predloženog zakona koji nastoji da ograniči dijeljenje fotografija i snimanje policijskih službenika, jer je se javnost oštro usprotivila.

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što je na internetu podijeljen snimak na kojem je on zabeležen, javlja Rojters.

Originalni prijedlog zakona, bojazan je, omogućila bi zloupotrebu ovlašćenja policijskih službenika, koje ljevičari i aktivisti za ljudska prava optužuju za rasizam.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije