Connect with us

Evropa

POLJSKA: Protesti zbog skoro potpune zabrane abortusa

Published

on

Kontroverzna presuda poljskog suda koja nameće gotovo potpunu zabranu abortusa stupiće na snagu u srijedu, saopštila je vlada zemlje u saopštenju zbog kojeg su na ulice izašle hiljade ljudi.

Ovaj potez znači da će svi abortusi u Poljskoj biti zabranjeni, osim u slučajevima silovanja i incesta i kada se smatra da su život i zdravlje majke ugroženi.

„Presuda će biti objavljena danas u Journal of Laws“, rekla je vlada na tviteru.

Demonstranti u glavnom gradu Varšavi zapalili su crvene rakete, mahali gej zastavama duginih boja i mahali plakatima na kojima je pisalo “Ovo znači rat” i “Slobodni izbor, a ne teror”.

Mnogi su takođe držali simbol crvene munje koji su koristili aktivisti za pro-choice dok su zaustavljali saobraćaj.

Slični su protesti bili širom Poljske, prkoseći ograničenjima koronavirusa zabranjujući masovna okupljanja.

Zemlju su potresle masovne demonstracije kada je presuda Ustavnog suda objavljena u oktobru, na zahtjev članova vladajuće ultrakatoličke stranke Pravo i pravda (PiS).

Presuda od 22. oktobra kaže da su prekidi trudnoće u slučajevima fetalnih abnormalnosti “nespojivi” sa ustavom.

„Izrazite svoj bijes danas onako kako vidite“, rekla je Marta Lempart, vodeća organizatorka protesta iz organizacije Ženski štrajk, na konferenciji za novinare nakon vladine najave.

„Pozivamo sve da izađu na ulice“, rekla je ona, dodajući da je objavljivanje presude predstavljalo „zločin“.

Klementina Sučanov, druga organizatorka Udruženja žena, rekla je: “Cijela Poljska se mobiliše, ne samo u Varšavi. Spremni smo!

“Kada govorimo o paklu za žene, možemo govoriti o paklu i za vladu. Napravićemo ovaj pakao za vas”, rekla je.

I Sučanov i Lempart nosili su zelene marame – simbol aktivista za pobačaj u Argentini, koji su legalizovali abortus prošlog mjeseca prekretnicom.

Protest u Varšavi započeo je pred Ustavnim sudom, a kasnije se probio do sjedišta stranke PiS.

Pretežno katolička Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.

Godišnje je manje od 2.000 legalnih pobačaja, a ženske grupe procjenjuju da dodatnih 200.000 žena abortira ililegalno ili u inostranstvu.

Boris Budka, šef opozicione Građanske platforme, rekao je da je objavljivanje presude “provokacija”.

Vanda Novicka iz stranke Ljevica tvitovala je: “Još uvijek nijeste pobijedili u ovom ratu protiv žena i nećete pobijediti.”

Vlada je odložila objavljivanje presude nakon demonstracija širom zemlje održanih uprkos ograničenjima koronavirusa kojima se zabranjuju skupovi.

Protesti izazvani presudom o abortusu, od kojih su mnoge vodili tinejdžeri, ubrzo su postali izraz šireg antivladinog raspoloženja.

Najveći protesti okupili su desetine hiljada ljudi u, kako su rekli organizatorima, generacijskoj “revoluciji” protiv statusa kvo, uključujući i protiv poljske katoličke hijerarhije.

Ali stručnjaci za ankete kažu da “tiha većina” Poljaka podržava postojeće zakonodavstvo o abortusu, a samo mali broj želi šira prava na abortus.

Vlada je odbranila presudu, rekavši da će zaustaviti “eugenički pobačaj”, misleći na prekid fetusa s dijagnozom Daunovog sindroma, ali grupe za ljudska prava rekle su da će prisiliti žene da nose neodrživu trudnoću.

 

(ctvnews.ca)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije