Connect with us

Evropa

PREMINUO KAPETAN MUR: Pred svoj stoti rođendan skupio 33 miliona funti za zdravstvo

Published

on

Ovaj vitalni 100-godišnjak je postao zvijezda kad je s hodalicom krenuo u hod za prikupljanje novca za borbu protiv koronavirusa

Sir Tom Mur umro je od posljedica zaraze koronavirusom. U bolnicu u Bedfordu je primljen u nedjelju nakon što je imao problema sa disanjem. Njegova je kćer Hana Ingram-Mur, kako prenosi BBC, rekla da je bolovao od upale pluća, a da je prošle sedmice na testiraju bio pozitivan na Covid-19.

Ovaj vitalni 100-godišnjak je postao globalna zvijezda prošle godine kad je u svom dvorištu, s hodalicom, krenuo u hod za prikupljanje novca potrebnog britanskoj javnozdravstvenoj službi (NHS) u prvom talasu zaraze koronavirusom. Tada je sakupio je 33 miliona funti, iako je njegov prvobitni cilj bio da skupi makar 100 funti.

Kapetan Mure je veteran Drugog svjetskog rata i nakon što je ispunio svoje obećanje dobio je vitešku titulu Sir od kraljice Elizabete II. Nije kleknuo i to je objasnio: “Ako kleknem, nikad više neću ustati!”

Postao je i najstarija osoba na vrhu britanske muzičke liste. Naime, Mur se pojavio u obradi popularne pjesme “You’ll Never Walk Alone” i osvojio srca i divljenje publike diljem svijeta.

Britanski premijer Boris Džonson Muru je nazvao “nacionalnim blagom”, kazavši da je “poput svjetionika u magli pandemije koronavirusa”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije