Connect with us

Globus

A MI?: Hrvati mogu u SAD bez viza

Published

on

Sjedinjene Američke Države uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas, prenosi Glas Amerike.

Odluka da Hrvatska bude nova učesnica Programa za ukidanje viza je važno priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbednosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 40. članica programa, pošto je ispunila stroge kriterijume, naveo je Majorkas.

U saopštenju se navodi da će Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) biti izmijenjen najkasnije do 1. decembra ove godine da bi se državljanima Hrvatske omogućilo da se prijave za boravak u SAD do 90 dana bez vize.

Ocijenjeno je i da je to važan korak ka daljem jačanju dugoročne ekonomske i bezbjednosne saradnje Hrvatske i SAD.

Građani država koje su dio programa mogu putovati bez vize u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana.

Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbjednošću dokumenata i upravljanjem granicama.

Stopa odbijanja neuseljeničkh viza mora da bude ispod tri odsto, a mora da postoji i tijesna saradnja sa američkim službama za sprovođenje zakona i za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije