Connect with us

Globus

BAJDEN: Ulazimo u ekstremno nadmetanje sa Kinom, ali ne želimo konflikt

Published

on

Džo Bajden

Predsjednik SAD-a Džo Bajden je izjavio da će pod njegovom administracijom Amerika i Kina ući u “ekstremno nadmetanje”, ali da ne želi da gradi nove odnose zasnovane na konfliktu.

Bajden je priznao da od inauguracije 20. januara nije razgovarao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, ali je podsjetio da su se on i kineski lider sastajali više puta, kada su obojica bili na dužnosti potpredsjednika svojih država.

“Dobro ga poznajem”, rekao je Bajden za mrežu CBS i dodao da će, kada budu razgovarali, imati mnogo tema.

Od preuzimanja predsjedničke dužnosti Bajden je razgovarao sa liderima Kanade, Meksika, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Južne Koreje, Australije i sa generalnim sekretarom NATO-a, a imao je i radni sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nedavno je Američka mornarica poslala svoje ratne brodove u područje Tajvanskog moreuza, prvi put nakon što je na dužnost stupio novi američki predsjednik Džo Bajden. Brod je kroz moreuz zaplovio kako bi SAD “pokazala mišiće” i njihovu mogućnost kretanja kroz slobodne teritorije, no Kina je svejedno poslala upozorenje.

Prije nego što je Bajden bio izabran za predsjednika, postojale su priče da bi mogao biti popustljiviji od Donalda Trampa u odnosu prema Kini, ali da će možda biti pametniji pa djelovati diplomatskim kanalima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije