Povežite se sa nama

Globus

KAO U FILMU: Bijela kuća istražuje “neobjašnjive zdravstvene incidente” zvaničnika

Objavljeno

-

Prvi simptomi su zabilježeni kod diplomata i špijuna na Kubi
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bijela kuća saopštila je da istražuje “neobjašnjive zdravstvene incidente” nakon izvještaja da su dvojica zvaničnika u Vašingtonu doživjela iznenadne simptome slične onima sindroma Havana. Taj sindrom su imale američke diplomate i špijuni u inostranstvu.

Talas misterioznih oštećenja mozga, koji je započeo na Kubi 2016. godine, Nacionalna akademija naučnika smatra najvjerovatnije posljedicom nekog oblika usmjerenog energetskog uređaja, a CIA, State Department i Pentagon pokrenuli su istrage.

CNN je u četvrtak javio da su dva moguća incidenta na američkom tlu dio istrage. Jedan se dogodio u novembru prošle godine u blizini Elipse, velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, u kojem je jednom zvaničniku Vijeća nacionalne sigurnosti iznenada pozlilo.

Jak zvuk u ušima, glavobolja, trnci…

Drugi je bio 2019. godine i uključivao je zvaničnicu Bijele kuće u šetnji psa u predgrađu Arlingtona. O tom incidentu je prošle godine pisano u časopisu GQ.

Taj izvor kaže da se incident dogodio nakon što je osoblje prošlo pored parkiranog kombija, a muškarac je izašao i prošao pored njega.

“Njen pas počeo je napadati. Tada je i ona to osjetila: jak zvuk u ušima, jaku glavobolju i trnce na licu”, navodi se u izvještaju.

Zvaničnici su upozorili da istrage ovih i drugih incidenata nisu donijele zaključak.

“Zdravlje i dobrobit američkih javnih službenika najvažniji je prioritet za Bajdenovu administraciju. Sve prijave o zdravstvenim incidentima našeg osoblja doživljavamo izuzetno ozbiljno”, rekao je portparol Bijele kuće, prenosi The Guardian.

Vjeruju da ih je napala strana sila

Simptomi Havana sindroma uključuju neobične zvukove u ušima, praćene vrtoglavicom, mučninom, jakim glavoboljama i gubitkom pamćenja, što u nekim slučajevima može trajati godinama. Postoji desetine žrtava, od kojih je većina bila na Kubi i u Kini.

Većina onih koji su to doživjeli, kao i mnogi zvaničnici i stručnjaci, vjerovali su da ih je “napala strana sila nekim oblikom mikrotalasne energije”. Ali borili su se uzalud, prije nego što je u decembru studija Nacionalne akademije nauka uvjerila poslodavce da su im povrede mozga rezultat napada dok su bili na zadatku.

CIA je osnovala radnu grupu u decembru, a novi direktor CIA-e Vilijam Brns imenovao je visokog zvaničnika koji će koordinirati brigu o onima koji su to doživjeli i istražiti porijeklo napada.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije