Connect with us

Globus

KINA UPOZORAVA: Nezavisnost Tajvana znači i novi rat na Pacifiku

Published

on

Upozorenje kineskih zvaničnika uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Džo Bajden potvrdio svoju predanost razvoju saradnje sa partnerima u Aziji, što uključuje i Tajvan.

Pored toga, Kina je pojačala vojne aktivnosti oko Tajvana nakon što su američki brodovi uplovili u područje Južnog kineskog mora.

“Šaljemo ozbiljno upozorenje tajvanskim snagama koje traže nezavisnost. Oni koji se igraju vatrom, sami će izgorjeti u njoj. Nezavisnost Tajvana znači rat”, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Qu Qian na pres konferenciji održanoj u četvrtak.

Zbog pojačanih tenzija na Pacifiku, vojne snage Australije takođe su u pripravnosti, a vlasti ove zemlje su naglasile kako je stabilnost Južnog kineskog mora prioritet svih zemalja u regiji.

Odnosi između Kine i Tajvana već dugo predstavljaju problem za cijelu pacifičku regiju. Dok Tajvan sebe vidi kao suverenu državu, kineske vlasti ga i dalje smatraju provincijom.

Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949. godine, a od tada zvanični Peking pokušava spriječiti međunarodne aktivnosti Tajvana.

Službeno, Tajvan trenutno priznaje samo 14 država, ali vlasti ove zemlje i dalje imaju razvijene odnose s mnogim zemljama, uključujući i velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsjednik i premijer Japana Jošihide Suga su tokom telefonskog razgovora govorili o mnogim temama, a složili su se kako je savez Japana i SAD-a garant sigurnosti i mira u regiji Indo-Pacifika.

Bajden je japanskom premijeru obećao da će ojačati savezništvo SAD-a sa Japanom kako bi se suprotstavio rastućoj kineskoj vojnoj aktivnosti u nestabilnoj azijsko-pacifičkoj regiji, što uključuje i veću aktivnost SAD-a u području Istočnog kineskog mora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije