Connect with us

Svijet

IRANSKI PREDSJEDNIK HASAN ROHANI: Bajden zna da sa Iranom nema pregovora

Published

on

Bajden

Iranski predsjednik Hasan Rohani je rekao da neće biti nikakvih pregovora o teheranskom programu naoružanja i da je Džo Bajden vrlo svjestan toga.

Bajdenovom pobjedom su pojedini vojni analitičari u svijetu ukazali na mogućnost da bi Iran mogao da se vrati u nuklearni sporazum iz 2015. godine, i čini se da izabrani predsjednik SAD vidi povratak Irana kao širu priču oko nuklearnog programa, balističkim raketama i regionalnim aktivnostima, prenio je Rojters.

Zvanični Teheran je odbacio mogućnost stopiranja razvijanja programa o naoružanju i promjenu regionalne politike, i umjesto toga je zatražio promjene u politici SAD, uključujući ukidanje sankcija i kompenzovanje ekonomske štete nastale poslije povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma.

“Amerikanci su pokušali mjesecima da raketni program dodaju u priču o nuklearnom programu, ali taj predlog je odbijen. Gospodin Bajden dobro zna to”, rekao je Rohani na konferenciji za novinare.

Tenzije između Vašingtona i Teherana su se povećale poslije 2018. godine kada je predsjednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum i uveo oštre ekonomske sankcije, kako bi pritisnuo Teheran da razgovara o nuklernom programu i razvitku balističkog sistema.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije