Connect with us

Svijet

KAMPANJA DEMOKRATA: Da Vašington postane 51. američka savezna država

Published

on

Foto: Pixabay

Uz podršku Džoa Bajdena i kontrolu koju imaju u Kongresu, demokrate su pojačali kampanju kako bi dali status države saveznom glavnom gradu Vašingtonu, što bi moglo poremetiti odnos snaga u Sjedinjenim Državama.

“S demokratima u Zastupničkom domu, Senatu i Bijeloj kući, nikada nismo bili tako blizu statusa države za Vašington”, rekla je Elenor Holms Norton, koja predstavlja grad u Zastupničkom domu. Pošto savezna prijestonica nije država, ta parlamentarna zastupnica ima samo status posmatrača i nema pravo glasa u Kongresu.

Stanovnici Vašingtona plaćaju najveće savezne poreze

Demokrate kritikjuu kršenje temeljnih prava stanovnika. Njegovih više od 700.000 stanovnika plaćaju savezne poreze po osobi više nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi. Regrutuju ih u vojsku i oni glasaju na predsjedničkim izborima, ali nemaju uticaj na Kongres.

U junu 2020. Zastupnički dom je već odobrio zakon koji Vašingtonu daje status države, ali je ostao mrtvo slovo na papiru u Senatu, koji je tada bio pod kontrolom republikanaca.

Kad bi postao država, imao bi dva senatora i jednog predstavnika s pravom glasa u Zastupničkom domu. Ta mogućnost užasava republikance jer je u Vašingtonu 92 posto stanovnika glasalo za Joea Bidena.

Tokom osnivanja Sjedinjenih Država u 18. Vijek ou,snivači su željeli da uspostave sjedište savezne vlade izvan 13 prvih država kako bi izbjegli sukobe. Zbog tog jedinstvenog statusa stanovnici Vašingtona nemaju zastupnike koji glasaju u Kongresu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije