Connect with us

Globus

KONGRES: U toku sjednica o opozivu Trampa, pet republikanaca potvrdilo da će dati glas

Published

on

(FOTO: abaz.ba)

Zastupnički dom Kongresa izglasao je juče odobravanje rezolucije kojom se poziva da se odlazeći američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ukloni sa dužnosti putem 25. amandmana.

Pens je odbio poziv na upotrebu 25. amandmana, konstatujući da to nije najbolje za državu te je sve nazvao političkom igrom.

Dolazak zastupnika Predstavničkog doma

Očekuje se da glasanje bude oko 21 sat po našem vremenu (oko 15h po lokalnom).

Pet Republikanaca do sada je potvrdilo da će glasati za opoziv Trampa. To su Džon Katko (John Katko), Džejmi Hereri Bjutler (Jamie Herrera Beutler), Adam Kinziger, Fred Apton (Upton) kao i prva žena Republikanske partije Elizabeta Činij (Elizabeth Cheney).

Nacionalna garda ispred Kapitola

 

Takođe, ispred Kapitola nalazi se veliki broj pripadnika Nacionalne garde. Sigurnost je pojačana zbog upada u Kapitol 6. januara.

Zasjedanje Predstavničkog doma Kongresa je otvorio kongresmen Džim Mekgovern (Jim McGovern). On je istakao da je napad 6. januara bio dobro organizovan, da iza svega stoji trenutni predsjednik, te da dokle god je on na toj funkciji, to predstavlja sigrnosnu prijetnju za SAD. 

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je u utorak na moguće oružane proteste Trampovih pristalica u danima prije Bajdenove inauguracije.

Postoje izvještaji da će se određene grupe naoružati i okupiti u svih svih 50 glavnih gradova američkih država, kao i u Vašingtonu, uoči Bajdenove inauguracije, piše u internom biltenu FBI, prenosi BBC.

Tramp je treći američki predsjednik u istoriji protiv koga je pokrenut impičment, a prvi je protiv koga bi mogao da bude pokrenut dva puta tokom mandata.

U decembru 2019. godine, pokrenut je pokušaj opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtijevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsjedničkim izborima.

Senat ga je tada oslobodio optužbi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije