Povežite se sa nama

Svijet

MARKEL: SZO da razmotri kineske vakcine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) transparentno razmotri vakcine protiv korona virusa koje je razvila Kina, prenose agencije.

“Pandemija je uzrokovala mnogo smrtnih slučajeva. Društvo i ekonomije su suočeni s velikim izazovom. Pandemiju možemo pod kontrolu staviti samo zajedničkim naporima. Kina i Njemačka tu mogu imati važne uloge“, poručila je Merkel.

Naglasivši važnost međunarodne saradnje za ostvarivanje željene pobjede u ratu protiv korona virusa, Merkel je kazala da je neophodno da se pod okriljem WHO-a otvoreno i transparentno razgovara o kineskim anticovid vakcinama i mogućem uzajamnom priznavanju takvih vakcina.

Merkel je dalje kazala da partnerstvo s Kinom uključuje i moguće razgovore i teškim temama, a posebno o poštovanju ljudskih prava i situaciji u Hong Kongu.

Nesuglasice o nekim pitanjima

“Do sada smo uvijek rješavali te probleme i željela bih vidjeti da je moguće ponovo otvoriti temu ljudskih prava“, kazala je Merkel.

I kineski premijer Li Keqiang je kazao da nije tajna da Kina i Njemačka imaju nesuglasice o nekim pitanjima, ali da je važno da se poštuju interesi i bojazni koje neka strana ima o nekim temama.

“Nema miješanja u unutrašnje poslove, a komunikacija jača povjerenje i smanjuje neizvjesnost. Možemo kreirati atmosferu za smanjivanje nesuglasica i jačanje saradnje“, kazao je Li.

Podjsećamo, Kina i Njemačka naredne godine obilježavaju pet decenija od uspostave diplomatskih odnosa, a šef kineske vlade Li je kazao kako je potrebno otkloniti neke blokade i graditi odnose na bazi obostranih interesa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije