Connect with us

Evropa

MERKEL: Njemačka zaključana do aprila

Published

on

Kancelarka Merkel (FOTO: Wikipedia)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da zbog skoka broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, Njemačka ostaje zatvorena do aprila. Prema podacima Instituta Robert Koh, u posljednja 24 sata u zemlji je registrovano 12.802 zaraženih, a umrlo je 891 osoba.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je poslanicima iz svoje konzervativne stranke da će restriktivne mjere zbog koronavirusa ostati na snazi u Njemačkoj do početka aprila, prenosi list Bild pozivajući se na učesnike sastanka.

“Ako ne uspijemo da zaustavimo ovaj britanski virus, imaćemo deset puta veće brojeve do Uskrsa. Potrebno nam je još 10 sedmica oštrih mjera”, rekla je Merkel.

Prema podacima Instituta Robert Koh, u posljednja 24 sata kovidom-19 u Njemačkoj su se zarazile 12.802 osobe, a umrlo je 891 osoba. Ukupan broj žrtava koronavirusa povećan je na 41.577, a zaraženih na 1.933.826.

Sadašnje mjere zatvaranja na snazi su do kraja januara, ali iz više saveznih pokrajina već dolaze naznake da bi stroge mjere mogle biti produžene i u februaru.

Od ponedjeljka su na snazi dodatne mjere ograničavanja kontakata po kojima je dozvoljen susret članova jednog domaćinstva s najviše jednom osobom iz nekog drugog domaćinstva.

U većini saveznih pokrajina na snagu je stupila i mjera ograničenog kretanja od 15 km radijusa za gradove i okruge sa sedmodnevnom incidencijom višom od 200.

Od prije su na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i cjelokupne maloprodaje s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe i apoteka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije