Connect with us

Region

MODNI BOG JUGOSLAVIJE: Preminuo čuveni kreator Aleksandar Joksimović

Published

on

Joksimović (FOTO: Novosti)

Aleksandar Joksimović, čuveni kreator bivše Jugoslavije, preminuo je noćas u bolnici “Dragiše Mišović”. Izgubio je bitku sa koronom. Imao je 87 godina.

Aleksandar Joksimović krojio je jugoslovensku modu. Na vrhuncu njegove slave, za njega je znao čitav svijet, a njegove kolekcije opravdavale su nadimak koji je nosio, “modni bog”.

Čovjek koji je odbio najslavnije modne kuće, da bi radio za svoju zemlju, život je proveo u Beogradu.

Svoju posljednju kolekciju Joksimović je uradio za “Monu” 2002. godine , a zvala se “Život je ljubav”, i nakon toga se povukao.

Ali prije toga, imao je život i kreativnost dostojan filma.

Joksimović je počeo da se bavi modom 60-ih godina, u momentu kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji ne postoji. Prva kolekcija koju je uradio su bile školske uniforme, a zatim počinje da radi u odjeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

A onda je njegova revija dospjela u Njujork Tajms. Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, Joksimović se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na salonu napisao je da se pojavio jedan mladi čovjek ogromnog potencijala. Taj tekst je bila karta za bavljenje visokom modom.

Zatim slijedi njegova kolekcija “Simoda”, koja je opčinila mlade žene. Sve žene u Jugoslaviji su željele da nose haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bivšoj SFRJ. Upravo ta kolekcija je predstavljena na smotri u Moskvi, gdje je učestvovao i Dior, a Joksimović je dobio poziv da bude dio njihovog tima. Ostao je, jer je želio da razvija modu u Jugoslaviji. Po službenoj dužnosti oblačio je Jovanku Broz. Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, ali možda najinteresantnije, ili barem najzvučnije ime među damama koje je Aleksandar oblačio je – Jovanka Broz.

Od ‘66. godine je Aleksandar svake godine po službenoj dužnosti morao da radi po nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz, jer se radilo na tome da se popularizuje domaća modna industrija.

Milena kao inspiracija

Gajio je veliko poštovanje i prema Mileni Dravić, za koju je uvijek govorio da njene osobine treba da ima idealna Beograđanka. Ona je pametna, talentovana i vrijedna, a to su, po njegovom mišljenju bile osobine od velike važnosti. Od poznatih iz tog vremena njegove kreacije nosili su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Olivera Katarina, kao i Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

Čuvena priča je kada su njih dvoje, već tada bračni par, išli na premijeru Bekimovog filma “Avanturista” u Njujorku, a odjeću u kojoj su se pojavili radio je upravo Aleksandar Joksimović. Kada je naša štampa pratila reakcije onih koji su bili zainteresovani za taj film i premijeru, svi su komentarisali niz komplimenata koje su njih dvoje dobili od svjetskog džet seta, navodi “Blic”.

Bilo je zanimljivo ono što su drugi glumci na premijeri nosili, a to su bili modeli Iv Sen Lorana, Pjera Kardena i Balensijage. U toj konkurenciji, modeli Aleksandra Joksimovića su bili izuzetno zapaženi i njih dvoje su to uvijek rado isticali u mnogim intervjuima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije