Connect with us

Svijet

MOLBA SZO: Prije djece treba vakcinisati starije i rizične grupe

Published

on

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade država da se suzdrže od vakcinacije djece protiv koronavirusa sve dok starije osobe i rizične grupe širom svijeta ne prime vakcinu.

Molba SZO-a je uslijedila nakon što je Kanada odobrila Pfizerovu vakcinu za djecu.

“Prioritet zaista treba biti distribucija vakcina u sve zemlje svijeta kako bi se prije svega vakcinisale rizične grupe i stariji te se tek nakon toga treba napredovati i imunizovati grupe koje imaju mnogo manji rizik od razvoja bolesti”, istakla je Kate O’Brien, direktorica odjela SZO-a za imunizaciju i vakcinaciju.

Kanada je u srijedu odobrila upotrebu Pfizerove vakcine za djecu uzrasta od 12 i više godina te tako postala prva država koja je to učinila.

Glavna kanadska medicinska savjetnica Supriya Sharma, kazala je na konferenciji za medije da se očekuje da će Velika Britanija i Evropska unija (EU) uskoro slijediti njihov primjer.

Sjedinjene Američke Države (SAD) bi takođe trebale odobriti Pfizerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina već naredne sedmice.

Iako će takva odobrenja otvoriti put za više miliona ljudi da prime vakcinu u bogatim zemljama, takvi potezi povećavaju zabrinutost SZO-a da će se na taj način napraviti duboki jaz i nejednakost naspram siromašnijih zemalja poput Afrike i drugih.

“Ukoliko budemo imali adekvatno raspoređene vakcine te tako sve države na pravedan način budu osiguravale njihovu primjenu na prioritetnim grupama, itekako ćemo to pozdraviti i podržati”, poručila je O’Brien, piše AFP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije