Connect with us

Svijet

NA CRNOJ LISTI: SAD uveo sankcije Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji

Published

on

SAD su danas uvele sankcije srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, zbog povezanosti sa njim

Dodik i Alternativna televizija od danas se nalaze na proširenoj “crnoj listi”, na kojoj su osobe i entiteti čije se radnje dovode u vezu s korupcijom širom svijeta,.

Iz Ministarstva finansija SAD-a su kazali da su sankcije uvedene kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

U saopštenju se navodi da se sankcije nadovezuju na opredijeljenost američke administracije Džoa Bajdena da promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnjama dugogodišnjim mirovnim sporazumima.

Iz Ministarstva finansija SAD-a navode da Dodik potkopava institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i inicirajući uspostavljanje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska.

Zvaničnici SAD su duže vremena najavljivali da su sankcije za brojne pojedince u BiH već “na stolu”.

O mogućnosti uvođenja sankcija firmama i pojedincima u BiH govorio je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom posjete toj zemlji početkom novembra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije